Internacional 11/05/2018

Una jove del Sudan és condemnada a mort per haver matat el seu marit violador

Les dones musulmanes engeguen una campanya per salvar la noia, forçada a casar-se als 16 anys

Marta Rodríguez
3 min
Cartell de la campanya que reclama justícia per a Noura

BarcelonaCampanya per salvar de la forca Noura Hussein Hamad, una noia sudanesa de 19 anys condemnada a mort per haver matat el seu marit violador. Activistes i ONG de mig món intenten amb el #JusticeForNoura que s’anul·li la sentència i que el cas serveixi de denúncia d'un sistema que tolera el matrimoni infantil, les bodes forçades i les violacions conjugals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És el cas d’aquesta noia, que als 16 anys va fugir a casa d'una tieta quan el seu pare va pactar, en contra de la seva voluntat, el matrimoni amb un dels seus cosins, Abdulrahman Mohamed Hammad, i només va acceptar tornar-hi quan el pare li va prometre que el matrimoni no s'havia oficialitzat. Era mentida perquè, segons relaten les activistes que coneixen el cas, el marit l'esperava per endur-se-la. Era l’abril del 2017.

El marit va voler consumar el matrimoni i, davant la negativa de la noia, va demanar ajuda a tres familiars perquè la retinguessin mentre ell la violava. L’endemà, el marit va tornar a buscar relacions sexuals, ja en solitari, i va tenir la mateixa negativa per resposta. La noia es va refugiar a la cuina i, en una baralla entre tots dos, l’home va resultar ferit mortalment amb un ganivet que la noia havia empunyat en defensa pròpia.

Aquesta setmana, basant-se en la xaria, la llei islàmica, un tribunal ha dictaminat que Hussein va planejar l’assassinat i que mereix la pena capital. Ara els seus advocats insisteixen que és vital el suport i la pressió internacional, i en aquest intent de salvar-la hi ha una petició de clemència al president del país, Omar al-Baixir, en cerca i captura pel Tribunal Penal Internacional per delictes contra la humanitat. Un cop van tenir el veredicte que declarava culpable la noia, els familiars del marit van reclamar-ne l'execució i van rebutjar l'alternativa que els havien ofert els jutges: obtenir una compensació econòmica.

Són moltes les activistes musulmanes, com la mateixa Noura Hussein, que s'han posat al capdavant de la campanya de pressió i reforcen el moviment de dones que denuncien que l'islam no preveu, i ni molt menys disculpa, els matrimonis infantils o forçats i la violència sexual contra les dones. A la porta del tribunal que la va jutjar s'hi van aplegar nombroses persones. "Mai havia estat tan trista i trasbalsada com quan he vist avui [per dijous]

Noura Hussein "sempre havia volgut ser mestra", explica Seif Magango, director adjunt d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental, la Banya d'Àfrica i els Grans Llacs, que, a través d'un comunicat, denuncia la "brutalitat" amb què la noia ha estat tractada, ja no només per les violacions del seu marit sinó pel "cop" que suposa la condemna a mort d'un tribunal que "s'ha negat a reconèixer l'existència de violació en el matrimoni".

Al Sudan, un terç de les noies es casen abans d'arribar a la majoria d'edat, segons l'ONG que lluita per acabar amb el matrimoni infantil Girls not Bride. L'ONU assenyala el país com un dels pitjors pel que fa a la desigualtat de gènere –a la posició 165 d'un total de 188– i adverteix que encara no ha signat la convenció en contra de la discriminació.

La legislació sudanesa no tipifica ni castiga la violació dins del matrimoni i el matrimoni infantil, i des del 1991 la llei amb què es regeixen els musulmans del país permet el matrimoni a una nena que hagi arribat a la pubertat i a un nen de 10 anys que compti amb permís patern o judicial.

stats