LA XINA

Tots els homes del president Xi

Xi Jinping reforçarà el seu poder en el 19è congrés del Partit Comunista, que marcarà un relleu generacional

Xi Jinping reforçarà el seu paper de líder de la nació en el 19è congrés del Partit Comunista de la Xina, en què es triaran els dirigents de la pròxima dècada. El president xinès ha aconseguit centralitzar el poder a les seves mans i tindrà àmplia llibertat per situar els seus homes als òrgans de direcció. Probablement es reformarà la constitució del partit per incloure-hi el pensament de Xi i situar-lo a l’altura de figures com Mao o Deng Xiaoping.

El Partit Comunista de la Xina (PCX) celebra a partir d’avui la seva particular festa de la democràcia votant els líders que dirigiran el partit i per tant el govern de la segona economia mundial. La 19a edició del congrés convoca 2.300 delegats que han d’elegir els més de 200 membres que componen el comitè central i els seus dos òrgans de direcció: el politburó, format per 25 delegats, i, més important, el comitè permanent, el veritable òrgan de poder del país, que actualment està integrat per set persones.

En teoria cinc d’aquestes persones, és a dir, totes menys el president Xi Jinping i el primer ministre Li Keqiang, han de ser renovades aquests dies, perquè ja han arribat a l’edat de jubilació. Des de l’època de Deng Xiaoping els candidats de més de 68 anys no opten a ser reelegits per als òrgans de poder del partit i, per això, en aquest congrés s’assistirà a un important canvi generacional. Però a la Xina les normes mai estan escrites i les excepcions són habituals.

Per això s’especula que Wang Qishan, l’home fort de Xi i responsable de la temuda comissió central d’inspecció de la disciplina, encarregada de la campanya anticorrupció, mantindrà un càrrec important. Malgrat que Wang ja ha complert 69 anys, els rumors apunten que seguirà vinculat al govern en un lloc relacionat amb la supervisió de les reformes econòmiques.

La gran incògnita és si Xi Jinping trencarà una altra de les normes no escrites, la de triar successor a mig mandat. Per evitar els errors de l’època maoista i garantir transicions de poder tranquil·les, Deng va imposar una direcció col·legiada en què hi hagués representades les diferents faccions del partit. Des de llavors, el mandat del secretari general del PCX i president de la nació està limitat a dues legislatures de cinc anys, i a l’equador s’elegeix l’equip successor. Però caldrà veure si Xi Jinping, el president que ha acumulat més poder a les seves mans des de l’època de Mao i Deng, elegirà successor o apostarà per intentar allargar el seu mandat més enllà del 2022.

El 19è congrés arrenca avui a porta tancada i s’espera que, quan s’acabi, el dies 24 i 25 d’octubre, es facin públics els noms dels escollits per dirigir el partit i el país almenys els pròxims cinc anys.

En el particular joc de trons xinès la llista de candidats que han d’acompanyar el líder s’ha anat retallant. En la cursa han caigut noms tan prometedors com Sun Zhengcai, responsable del partit a Chongqing i considerat fins fa ben poc un dels cavalls guanyadors. Sun, membre del politburó, ha estat expulsat del partit i segurament li espera una llarga condemna de presó per corrupció.

El “nucli” del partit

Entre els noms que sonen per acompanyar Xi Jinping en la cúpula del poder hi ha el substitut de Sun a Chongqing, Chen Miner, de 57 anys; Cai Qi, actual cap del partit a Pequín, i Li Zhanshu, un col·laborador de Xi des de la dècada dels 80 que exerceix de secretari personal.

Xi Jinping arriba a l’equador del seu mandat convertit en un líder fort i aparentment sense contestació. L’any passat se’l va nomenar “nucli” del partit. Des de Mao cap mandatari havia acumulat tant de poder, ja que controla nombroses comissions, entre les quals la de defensa. La dura campanya contra la corrupció que ha posat en marxa, que ha condemnat 1,4 milions de funcionaris, li ha donat una enorme popularitat i alhora li ha permès eliminar els seus adversaris i deixar sense poder altres faccions del partit, com l’anteriorment poderosa Lliga de la Joventut Comunista, a la qual pertany el primer ministre, Li Keqiang.

“L’home més poderós del món”

El president dels EUA, Donald Trump, es devia endur una decepció quan va rebre l’última edició del prestigiós setmanari britànic The Economist, que diu que “l’home més poderós del món” és el líder de la Xina. Literalment diuen que Xi “té més influència” que Trump: “El món hauria d’estar preocupat”.