CATÀSTROFE NATURAL

Almenys 50 morts pel supertifó a les Filipines

El 'Mangkhut' arriba a Hong Kong i el sud de la Xina, que estan en alerta a causa de les intenses pluges

El supertifó 'Mangkhut' va passar dissabte el seu ull devastador pel nord de les Filipines i hi va deixar un reguitzell de cases destrossades, pobles inundats i esllavissades devastadores. Després de travessar l’illa de Luzon, al nord de l’arxipèlag, on viuen la meitat dels 150 milions d’habitants del país, la xifra de morts per la gran tempesta ja pujava a 50, tot i que el govern encara trigaria a fer el recompte final de danys i hi havia algunes zones que havien quedat incomunicades.

Aviat va quedar clar que la devastació no serà del nivell de la del 'Haiyan', que l’any 2013 va deixar uns 6.300 morts i 16 milions de damnificats a les Filipines. Tanmateix, el supertifó va ser sens dubte el pitjor i més potent de la temporada de tifons d’aquest any.

Després de travessar les Filipines el 'Mangkhut' s'ha dirigit a Hong Kong, on ha deixat més d'un centenar de ferits. Diverses zones del sud de la Xina estan encara en alerta i s'han evacuat milers de persones a causa del tifó, que ha arribat al continent amb vents de 117 quilòmetres per hora. A Hong Kong el nivell del mar va pujar fins a 3 metres en algunes zones i a l'aeroport internacional van ser cancel·lats fins a 800 vols. A Macau, per primer cop els seus coneguts casinos es van veure forçats a tancar les portes.   

A les Filipines, més de 100.000 persones havien sigut evacuades de les zones de més risc i eren en refugis temporals, però fins a 4,2 milions de persones es calculava que estaven en perill per aquesta tempesta, que just abans de tocar terra a les Filipines, aquest dissabte, estava categoritzada com a supertifó, amb una intensitat equivalent a la d’un huracà de categoria 5, segons el centre d’alerta de tifons de Hawaii.

La collita d’arròs, en perill

Al seu pas per territori filipí les ratxes de vent del supertifó van arribar a màxims de 305 quilòmetres per hora, i van fer caure arbres i pals d’electricitat que deixaven algunes carreteres tallades. Els forts vents i les intenses pluges van destruir també molts camps d’arròs i blat de moro. L’illa de Luzon i la vall de Cagayan, província on el 'Mangkhut' va tocar terra, és la principal productora d’arròs del país. De fet, les terrasses d’arròs d’aquesta zona són patrimoni cultural de la humanitat segons la Unesco. La tempesta arriba just a l’inici de la temporada de collita de l’arròs i el blat de moro, i els camperols de la zona feia dies que lluitaven per salvar tot el que podien dels cultius. El govern calcula que el pas del 'Mangkhut' podria suposar la pèrdua de 157.000 tones d’arròs i 207.000 de blat de moro.

El supertifó va provocar dissabte fins a 42 esllavissades de terra a tot el país i va fer caure arbres i torres d’electricitat. Dos treballadors de rescat van morir quan intentaven alliberar diverses persones atrapades en una esllavissada a la regió muntanyosa de la Cordillera, al centre i nord de Luzon. També es va trobar un cadàver en un riu de Manila, la capital del país, igualment afectada pel temporal. En aquest cas sembla que es tractava d’una nena d’entre 9 i 12 anys. Aquest dissabte al vespre es parlava d’almenys 16 morts, però el govern advertia que la xifra podria pujar si es confirmava la mort d’alguns desapareguts i s’accedia finalment a les zones més remotes.

Només a la província de Cagayan, on va tocar terra la nit de divendres a dissabte, hora local, el supertifó va destrossar completament 14.000 habitatges. En aquest sentit cal dir que el governador de la zona va demanar ajuda humanitària. A més de les intenses pluges, s’hi van registrar onades de fins a 6 metres.

En la seva trajectòria cap a l’oest, el tifó es va anar debilitant a poc a poc i va sortir de territori filipí a les 10 del matí, hora local, en direcció a Hong Kong i el sud de la Xina, amb vents de 170 quilòmetres per hora i pics de fins a 260.

El president filipí, Rodrigo Duterte, que va cancel·lar la seva aparició en una prova de míssils a bord d’un vaixell militar a la província de Bataan, a prop de Manila, va dir que encara era massa aviat per plantejar-se demanar ajuda internacional.

Tot i que ja ha sortit de la zona, els pròxims dies encara duraran els efectes del supertifó i s’esperen pluges, amb risc d’inundació i forts vents, de manera que a part de Luzon encara es manté el nivell d’alerta 3 (de 5).