Trump prohibirà temporalment la immigració legal als EUA

El Congrés aprova un nou paquet d'ajuts de més de 450.000 milions per a petites empreses i hospitals

"A la llum de l'atac de l' enemic invisible i també per la necessitat de protegir els llocs de treball dels nostres grans ciutadans nord-americans, signaré una ordre executiva per suspendre temporalment la immigració als Estats Units". Amb aquesta frase en el seu altaveu preferit, el compte de Twitter, el president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar que pensa tancar del tot el país a tothom que hi vulgui emigrar, encara que sigui per la via legal.

En la seva roda de premsa diària, aquesta matinada hora catalana, Trump ha detallat que la prohibició durarà 60 dies i que un cop passat aquest termini es reavaluarà. L'ordre executiva, que probablement se signarà aquest dimecres, suspendrà durant els dos pròxims mesos l'expedició de l'anomenada targeta verda que atorga permís de treball i residència.

Una dràstica mesura per combatre, segons Trump, "l'enemic invisible" del covid-19, però que farà poc per ajudar els 22 milions de treballadors nord-americans que han passat en les últimes setmanes a engreixar les xifres de l'atur del país, a causa de l'aturada econòmica instaurada per combatre la pandèmia. "Els aturats seran els primers a la cua per trobar feina", argumentava Trump en la roda de premsa, malgrat que la imprevisible durada del tancament econòmic fa difícil saber quan es produirà alguna cua. 

No és el primer cop que Trump utilitza la pandèmia per justificar una escalada en la seva política antiimmigració. Fa unes setmanes que la Casa Blanca ja va eliminar sine die la possibilitat de demanar asil als Estats Units, una mesura que contravé el dret internacional, i va accelerar les expulsions en calent d'immigrants sense papers.

Trump aprofita el coronavirus per posar fi al dret d'asil

La polseguera aixecada pel tuit del president de dilluns a la nit va portar el seu equip de campanya a emetre un comunicat per defensar la futura ordre executiva: "Prevenir l'entrada de gent potencialment infectada  amb el virus és una mesura de seguretat addicional per al país", deia el director de comunicació de la campanya de Trump, Tim Murtaugh. També la Casa Blanca va emetre un comunicat per lloar la mesura tot i que no donava cap detall sobre com es duria a terme la prohibició ni quin impacte tindria, donat que els processos d'emissió de la targeta verda estan ja aturats –com moltes gestions administratives– a causa de la pandèmia. L'any passat els EUA van concedir 462.422 permisos de treball, un 25% menys que el 2016.

El polèmic anunci de Trump torna a intentar galvanitzar la seva base electoral més dretana, que en els últims dies, fins ahir dilluns mateix, ha impulsat un seguit de marxes de protesta contra els confinaments i tancaments econòmics imposats pels governadors de quasi tots els estats. Però aquest dimarts la protesta l'han feta membres del personal mèdic que s'han concentrat davant de la Casa Blanca –amb mascaretes i mantenint la distància social– per mostrar el seu rebuig a unes mobilitzacions anticonfinament avalades pel mateix president i per denunciar la falta de material sanitari protector. 

Però la principal polèmica política ja no és la falta de material sanitari, sinó la qüestió dels tests del covid-19, que enverina encara més l'enfrontament que manté des de fa dies el president Trump amb els governadors d'alguns estats. Aquest dimarts, de fet, Trump tenia previst reunir-se a Washington amb el governador de Nova York, Andrew Cuomo, amb un tema central, segons el mateix governador: "Els tests".

El governador demòcrata, que està fent ombra mediàtica al president amb la seva gestió de la pandèmia, va deixar clar que la falta de "químics i reactius" imprescindibles per poder fer les proves del covid-19 són responsabilitat del govern federal, en tant que són material d'importació. Els 211 laboratoris de proves que hi ha a Nova York, va explicar, "fan servir màquines comprades a productors nacionals" i són competència de l'estat, però no tenen prou reactius per fer totes les proves necessàries, tot i que segons Cuomo, "Nova York està fent més tests que cap altre estat".

Al sortir de la reunió, Cuomo va explicar que Trump s'havia compromès a augmentar la inversió en tests.  La reunió entre Cuomo i Trump arribava el mateix dia que el Congrés va aprovar, també dimarts, un nou paquet d'ajudes que ha inclòs 350.000 milions de dòlars en préstecs a les petites i mitjanes empreses, 75.000 milions per als hospitals i 25.000 milions més per comprar tests de coronavirus.