Els líders de la UE donen marge a Grècia per presentar una nova proposta i es tornaran a reunir diumenge

El nou ministre grec de Finances assegura que ha trobat voluntat política per a "un nou començament" entre els seus socis de l'euro

Els líders de la Unió Europea dels 28 es reuniran aquest diumenge de nou per rellançar les negociacions amb Grècia, en base a una nova proposta que el govern grec ha de presentar dijous com a molt tard.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha mostrat oberta a discutir sobre un nou rescat per Grècia i ha assegurat que "el repte de la cimera de diumenge és veure si es donen les condicions per impulsar la negociació" de nou. La cimera de diumenge no serà només dels països de l'eurozona, sinó dels 28 membres de la UE.

"Hem tingut una discussió clara, sincera i seriosa en què hem deixat clar que respectem el referèndum grec però que hi ha 19 democràcies més a l'Eurozona. Tenim una sobirania compartida i una responsabilitat compartida", ha afirmat Merkel aquest dimarts, després de la reunió dels líders de l'eurozona d'aquest dimarts.

Merkel descarta un finançament a curt termini per cobrir les necessitats de Grècia i diu que només quan hi hagi una perspectiva clara a llarg termini, adoptaran mesures per cobrir les necessitats urgents de finançament del país. Per la seva banda, el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, ha advertit que la negociació amb Atenes no serà pas curta i que la reestructuració del seu deute serà una qüestió que tornarà a estar sobre la taula a l'octubre. "Jo no estic a favor del Grèxit, però no el puc prevenir si Grècia no fa el que li demanen", ha advertit.

Els resums de Merkel i de Juncker sobre la cimera d'aquest dimarts ha estat bastant més pessimista que el que havia fet poc abans el primer ministre italià, Matteo Renzi, que assegurava que la reunió de diumenge " pot ser l'última reunió (del debat sobre el rescat a Grècia), pot ser el final i pot ser un final feliç".

Abans de la cimera d'aquests dimarts, que ha acabat passades les deu del vespre, el nou ministre grec de Finances, Euclides Tsakalotos, havia assegurat que ha trobat voluntat política per a "un nou començament" entre els seus socis de l'euro. " Hi ha hagut alguns avenços", ha assegurat el ministre a la trobada amb periodistes quan abandonava per l'àrea de premsa el Consell en on es reuneixen els caps d'Estat i de Govern de l'eurozona, donant a entendre que Europa donarà una nova oportunitat a Grècia.

Abans de la cimera dels màxims líders polítics de l'Eurogrup, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, s'havia trobat amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, que han coincidit a assegurar que el temps corre i és qüestió de dies trobar una sortida a l'actual impàs.

En la línia de la necessitat d'anar ràpid, el president Hollande ha reclamat que la situació faci un salt endavant "aquesta setmana".

El govern grec demanarà demà dimecres formalment un tercer rescat, una petició que serà analitzada per l'Eurogrup demà mateix per veure si és possible tirar-la endavant. Atenes sotmetrà conjuntament amb aquesta petició una proposta de reformes per escrit, segons la petició dels socis de l'euro.

Conversa Tsipras-Obama

Alhora, Alexis Tsipras ha parlat aquest dimarts breument per telèfon amb el president dels EUA, Barack Obama. Segons el govern d'Atenes, Obama s'ha mostrat esperançat que la negociació sobre Grècia arribarà a bon port "ràpidament".

El primer ministre grec anirà demà al Parlament Europeu on explicarà de primera mà la situació del seu país i les perspectives de reprendre el diàleg amb els seus socis de l'euro i la resta d'institucions que li han prestat diners per evitar la fallida.