Turquia considera que el referèndum kurd a l'Iraq és un "error històric"

Turquia tem que un resultat favorable a la independència a l'Iraq s'estengui al seu territori

El vice primer ministre de Turquia, el kurd Bekir Bozdag, ha assegurat aquest dijous que la decisió del govern del Kurdistan iraquià d'organitzar un referèndum d'autodeterminació el 25 de setembre és "un error històric" i que el seu país "portarà a terme polítiques que prenguin la integritat territorial de l'Iraq com a base". "El referèndum del nord de l'Iraq ha de ser cancel·lat; si no, tindrà un cost i una pena", ha dit Bozdaq, que ha afegit que la mesura erosionaria la pau a la regió i portaria riscos de seguretat.

Les declaracions del vice primer ministre responen a les negociacions del Parlament iraquià amb el legislatiu turc, en les quals Bagdad pressionava perquè Turquia rebutgés el referèndum kurd. El Parlament de Bagdad va autoritzar el primer ministre del país a "prendre totes les mesures" per preservar la unitat de l'Iraq.

Turquia té la població kurda més gran del món, i tem que un resultat afirmatiu a la consulta iraquiana podria alimentar el separatisme al sud-est del seu territori, on els militants kurds lluiten des de fa tres dècades per la independència. El conflicte s'ha cobrat la vida d'almenys 40.000 persones.

Antic aliat

Ankara ha establert unes relacions sòlides amb l'administració de Hamuz Barzani, el president de la regió autònoma del Kurdistan iraquià, amb qui comparteix forts vincles econòmics i energètics. Barzani i el govern turc també comparteixen els recels cap a altres grups kurds (com el PKK, considerat terrorista per Ankara) i cap al govern central de l'Iraq.

Igual que l'Iran i Síria, però, Turquia s'oposa a la votació, perquè tem que el separatisme es pugui estendre entre les seves pròpies poblacions kurdes. Les potències occidentals, per la seva banda, estan preocupades pel plebiscit, que inclouria la ciutat de Kirkuk (gran productora de petroli) i que podria encendre el conflicte amb el govern central de Bagdad i desviar l'atenció de la guerra contra militants de l'Estat Islàmic.

En un comunicat emès aquest dijous, el ministre d'Afers Exteriors de Turquia ha dit: "Trobem preocupant la postura insistent del lideratge [kurdoiraquià] sobre el referèndum i les seves afirmacions cada vegada més emocionals". "Cal assenyalar que aquesta insistència definitivament tindrà un cost", continuava el comunicat. "Els demanem que actuïn amb bon sentit i abandonin immediatament aquest enfocament erroni", advertia.