EUROPA
Internacional 28/01/2016

La UE amenaça Grècia de fer-la fora de Schengen per la gestió de les fronteres

Ara
2 min
La UE amenaça Grècia de
 Fer-la fora de Schengen Per la gestió de les fronteres

BarcelonaAtenes té 3 mesos per posar-hi remei

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Comissió Europea va debatre ahir un informe que acusa Grècia de “greus deficiències” en la gestió de les seves fronteres exteriors per com està atenent els refugiats que arriben a les seves costes. L’informe, elaborat per experts i membres de la CE, l’havien encarregat els Vint-i-vuit per valorar la possibilitat d’allargar la suspensió de Schengen fins al màxim permès legalment, que són dos anys. “Si no es duen a terme les accions necessàries i les deficiències persisteixen, hi ha la possibilitat de permetre als estats membres que temporalment tanquin les fronteres”, va advertir ahir el vicepresident de la CE, Valdis Dombrovskis. Amb aquesta afirmació, la Comissió fa el primer pas cap a una suspensió prolongada de Schengen, alhora que amenaça Grècia de deixar-la fora d’aquest espai si no posa remei a la suposada “negligència” abans del mes de maig, és a dir, en tres mesos. Diversos països han tornat a introduir els controls fronterers, una mesura excepcional prevista pel codi de fronteres de Schengen. Fins ara ho han fet -per un període de sis mesos-Àustria, Alemanya, Suècia, Dinamarca, Noruega i França. Els dos primers han de restablir la lliure circulació de persones al maig.

Els Vint-i-vuit recomanaran accions

Dombrovskis va assegurar que Grècia no està identificant o registrant les persones que arriben a les seves illes, i que tampoc està introduint les seves empremtes digitals a les bases de dades ni comprovant adequadament els seus documents identificatius. Tot i així, l’avaluació en què es basa l’informe és del novembre. Al gener l’agència europea de fronteres Frontex va enviar una missió a l’illa grega de Lesbos i va assegurar que hi havia hagut millores en els procediments de registre. El vicepresident de la CE va reconèixer ahir que la gestió grega ha millorat “però no prou”. El comitè d’avaluació de Schengen es reunirà divendres per aprovar formalment l’informe, que després ha de ser votat també per la Comissió. El següent pas serà formular recomanacions a Grècia, probablement el 2 de febrer, i al maig haurà d’avaluar si les ha complert.

Per la seva banda, Human Rights Watch va denunciar ahir la “política de la por” que molts estats europeus estan instaurant contra els refugiats, i va considerar “menyspreables” mesures com les de Dinamarca i Suïssa de confiscar-los els béns.

stats