AMÈRICA LLATINA

Veneçuela es debat entre dos Parlaments

El govern de Maduro torna a empresonar els opositors Leopoldo López i Antonio Ledezma

Dilluns a la mitjanit un grup d’homes armats de la policia política veneçolana (Sebin) van irrompre de manera simultània a les residències dels dissidents Leopoldo López i Antonio Ledezma a Caracas. Tot i els crits d’alerta dels veïns, tots dos van ser detinguts i traslladats amb cotxes de seguretat altre cop a la presó militar de Ramo Verde, situada als afores de la ciutat.

“No van trigar ni cinc minuts. Tres cotxes van aparcar davant l’edifici, en van baixar una munió de policies i de seguida vam veure com treien de casa l’Antonio en pijama i mig adormit. Nosaltres vam cridar, però va ser tan ràpid que només vam tenir temps de provar de denunciar el que estava passant. Tenim por, molta por. Des de llavors no he deixat de plorar”, explica la Miriam, veïna de Ledezma, enmig d’una petita concentració davant l’habitatge de l’exalcade.

Trenta minuts després de la detenció de Ledezma, el mateix operatiu es va desplegar al domicili de Leopoldo López. Els veïns de López no van assabentar-se del que estava passant, però les càmeres de seguretat van enregistrar l’episodi. A les imatges difoses es pot veure López emmanillat i escortat pels policies. Immediatament després de l’arrest, la seva dona, Lilian Tintori, que recentment ha confirmat que està embarassada, va denunciar els fets a través de les xarxes socials.

Totes dues detencions es produeixen 24 hores després de les eleccions a l’Assemblea Constituent i després de les amenaces del president del país, Nicolás Maduro, contra els líders de l’oposició.

Sessió parlamentària

Enmig de la tensió, la seu de l’Assemblea Nacional es va convertir ahir en l’eix polític de Veneçuela. El grup de diputats de l’oposició, que tenen majoria a la cambra, van celebrar una sessió parlamentària que va comptar amb la visita dels ambaixadors de França, Espanya, el Regne Unit i Mèxic, a més d’un centenar de periodistes internacionals. Julio Borges, president de l’Assemblea, va destacar que la presència dels diplomàtics és una mostra de suport per als veneçolans. Els diputats van coincidir en totes les seves intervencions que desconeixen els resultats de les eleccions a l’Assemblea Nacional Constituent. Henry Ramos Allup, legislador per Acció Democràtica, va denunciar que el president Nicolás Maduro va inventar el frau constituent per aconseguir el que no li havia concedit el poble: “Les eleccions van néixer nul·les de validesa, i nuls són els resultats”.

A totes les ciutats de l’interior del país, el Consell Nacional Electoral i el Partit Socialista Unit de Veneçuela van entregar credencials d’alts càrrecs constituents escollits diumenge passat. Luis Vázquez, un d’aquests 545 diputats electes, explica a l’ARA les previsions i els objectius dels pròxims dies i diu que avui viatjaran tots a Caracas per rebre jurament a la seu del Parlament. “Estem demostrant que volem treballar en pau, que en aquesta Assemblea hi ha espai per a tots mentre hi hagi respecte i reconeixement. Redreçarem aquest país”, afegeix. I sobre la detenció de Ledezma i López, Vázquez acusa els dos dissidents d’infringir l’estat de dret. “Ara són on han de ser”, considera, taxatiu.

Confrontació

Per avui, l’oposició ha convocat una nova marxa nacional. Freddy Guevara, diputat i vicepresident de l’Assemblea Nacional, ha expressat que “l’única manera d’acabar amb aquest Parlament és que matin els 112 diputats i els seus suplents”. Així respon a les amenaces dels adeptes de l’oficialisme, que tenen previst abordar la seu del Parlament. Durant la seva intervenció ahir a l’hemicicle, el líder de la cambra també va assegurar: “[Els partidaris del govern] podran prendre el Palau i fer-nos-en fora a trets, però mai obtindran els nostres seients perquè nosaltres som els autèntics representants de la voluntat del poble de Veneçuela”.