Wuhan revisa a l'alça el balanç de morts un 50% i l'eleva a 3.869

El nou recompte arriba després de setmanes d'escepticisme sobre les xifres oficials

La Xina ha revisat el nombre de morts a Wuhan i aquest divendres ha incrementat gairebé en un 50% l'estadística, sumant 1.290 difunts i elevant el total de víctimes mortals a l'epicentre de la pandèmia a 3.869. Les xifres actualitzades dibuixen un mapa de 4.632 morts i 83.730 contagiats a tot el país.

Malgrat la correcció, la mortalitat xinesa continua sent extremadament baixa en comparació amb les que es registren a la resta del món i fa dubtar de la transparència del govern. El nou recompte s'ha justificat anunciant que s'han comptabilitzat els morts fora dels hospitals, però el criteri s'ha aplicat només a Wuhan, no a la resta del país. Fins ara els morts a casa o en residències d'avis i els no diagnosticats no s'han inclòs en les estadístiques. També han recordat la dificultat de centralitzar tota la informació que provenia dels hospitals privats o dels de campanya que van funcionar temporalment.

La Xina sempre ha comptat els que donaven positiu als test de laboratori. Però el 13 de febrer va decidir sumar-hi també els diagnòstics clínics, amb símptomes i tomografies dels pulmons. De cop va afegir més de 14.000 contagis a l’estadística, però el criteri només va durar cinc dies. Amb els asimptomàtics ha passat el mateix. Una filtració d’un diari de Hong Kong revelava que s’havien diagnosticat, amb tests, 43.000 asimptomàtics que no apareixien a les xifres oficials. Des de l’1 d’abril s’hi inclouen, però només els nous casos, no els antics. Al febrer deien que aquests infectats no suposaven perill de contagi, ara s’han convertit en la principal preocupació.

La Xina podria tenir 43.000 contagiats sense símptomes i que no ha comptabilitzat

Segons l'agència estatal de notícies Xinhua, el govern municipal de Wuhan ha revisat també a l'alça el nombre total de casos de coronavirus, tot i que el percentatge d'augment és menor: 325 casos més fins als 50.333 enfront dels 50.008, dels quals havia informat la Comissió Nacional de Salut hores abans.

El centre de control de l'epidèmia va muntar a finals de març un grup per fer el tractament de les dades que ara ha donat els seus resultats. "El que queda darrere de l'epidèmia són les vides i la salut de les persones, així com la credibilitat del govern", ha dit un funcionari, que ha considerat "oportuna" la revisió de les xifres perquè "entre altres coses, mostra respecte per a cada vida".