Internacional 15/05/2019

Acord al Sudan per a un període de transició de tres anys

La junta militar transitòria cedeix el poder als civils fins que es convoquin eleccions

Ara
2 min
L'activista Amna Almahi dibuixa en una intervenció artística a la paret del ministeri de Defensa, a Khartum

BarcelonaPas rellevant al Sudan amb l'acord entre la junta miliar i l'oposició organitzada per limitar a tres anys el període de transició que ha de portar el país fins a unes eleccions democràtiques per tancar el capítol de la dictadura d'Omar al-Baixir, enderrocat fa tot just un mes i a qui la fiscalia acusa d'incitar a la violència contra la població civil que es manifesta a Khartum per exigir la constitució d'un govern civil.

Els tres anys suposen una solució intermèdia al desig dels militars, que volien una transició de dos anys, i la voluntat de l'oposició civil, que havia reclamat fins a quatre anys per enfortir, justificava, la base democràtica per al nou sistema polític. Les dues parts signaran "l'acord final" en les pròximes 24 hores, i a falta de conèixer detalls, el pacte ha portat alleujament a la capital, que dilluns va veure com es trencava l'ambient de pau i concòrdia quan forces lleials a Al-Baixir van atacar els manifestants amb pistoles i gasos lacrimògens, provocant la mort de sis persones.

Amb l'acord, la junta militar cedeix part de les prerrogatives a un executiu de transició civil que portarà les regnes del país fins que es convoquin eleccions. Una de les primeres mesures que haurà de prendre el nou executiu és la recuperació de la malmesa economia i la pacificació del país. L'augment del preu del pa va ser la guspira que va fer esclatar les grans manifestacions que van mantenir el pols amb el règim dictatorial durant mesos fins que els mateixos militars van fer deposar Al-Baixir de la presidència, que havia ostentat amb mà de ferro els últims 30 anys.

Un voluntari reparteix menjar per als manifestants pro-govern civil, en una imatge d'arxiu a Khartum

A l'agenda oficial ocuparà un lloc primordial la pau amb els focus de resistència armada a les províncies de Kordofan del Sud, el Nil Blau i el Darfur, que en els últims temps han reduït la seva intensitat i activitat. Precisament, el Tribunal Penal Internacional de l'Haia té vigent una ordre de cerca i captura contra Al-Baixir per delictes de lesa humanitat i genocidi en aquesta regió, en què han mort més de 300.000 civils, ja sigui pel conflicte militar o per la fam posterior, a banda dels més de dos milions de desplaçats forçats.

Els ministres del nou govern sorgiran de les files de les Forces de Llibertat i Canvi, la plataforma que aplega partits opositors, sindicats de classe i organitzacions de drets civils. A més, el Parlament transitori tindrà 300 membres, dels quals dues terceres parts seran designats per aquesta aliança opositora a Al-Baixir i la resta, d'altres forces.

L'acord també preveu iniciar una investigació per esclarir qui hi ha darrere dels atacs contra manifestants de dilluns a la nit, quan grups armats van irrompre a l'acampada del davant del ministeri de Defensa i van atacar els manifestants.

stats