AFGANISTAN
Internacional 29/05/2013

El Regne Unit manté gairebé 90 detinguts en una base al sud de l'Afganistan

La BBC publica aquest dimecres que alguns afganesos porten 14 mesos retinguts sense que s'hagin presentat càrrecs en contra seu. El govern nega que estiguin en una situació il·legal

Ara
1 min

BarcelonaPolèmica al Regne Unit per la possibilitat que existís un Guantánamo britànic a l'Afganistan. La cadena BBC ha publicat aquest dimecres un reportatge on assegura que les forces britàniques tenen desenes de detinguts des de fa mesos en una base al sud del país. Aquests detinguts, de nacionalitat afganesa, estarien en situació irregula, ja que no se'ls haurien llegit els càrrecs en contra seu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministre britànic de Defensa, Philip Hammond, ha confirmat que hi ha entre 80 i 90 persones de nacionalitat afganesa detingudes, però ha negat que els retinguts estiguessin en situació irregular, tal com sosté l'equip d'advocats de vuit dels homes que es troben al Camp Bastion, la base britànica. Els advocats comparen la seva situació amb la de Guantánamo i volen portar el cas al Tribunal Suprem del Regne Unit. Alguns dels detinguts ja fa 14 mesos que són a la base.

D'acord amb la convenció internacional i la regulació de les forces armades britàniques, els soldats que serveixen a l'Afganistan només poden detenir els sospitosos durant 96 hores. Tot i això, en "circumstàncies excepcionals", com ara per aconseguir informació d'intel·ligència clau, per exemple, els poden retenir durant més temps.

Segons el ministre de Defensa britànic, molts dels detinguts són sospitosos d'haver atacat soldats britànics o haver participat en la preparació d'artefactes explosius. "Ens agradaria entregar aquestes persones a les autoritats afganeses perquè siguin presentades davant la justícia afganesa", ha afirmat Hammond, que ha qualificat d'"absurd" el fet de suggerir que hi hagi una instal·lació secreta de detenció a la base militar del Regne Unit a l'Afganistan.

stats