El parc d'atraccions dels talibans

Els milicians monopolitzen un dels pocs llocs que els kabulins tenien per relaxar-se

3 min
Joves es diverteixen als autos de xoc del parc d'atraccions de Kabul

Enviada especial a KabulÉs el lloc preferit dels kabulins per divertir-se, i els divendres, que és el dia de descans setmanal a l'Afganistan, estava sempre ple com un ou. Es tracta de Bague-xar, el parc d'atraccions del centre de la capital afganesa. No és l'únic que existeix a la ciutat, però és el més gran i el que té més èxit. Aquest divendres estava obert, però no era com abans. Milicians talibans també hi han anat a divertir-se, i es podria dir que han monopolitzat les atraccions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al parc hi ha les atraccions que més o menys es poden trobar en una fira ambulant a Europa: una nòria, autos de xoc, una petita muntanya russa... Però també disposa d'un parc infantil, zones de gespa –que tant escassegen a Kabul– i fins i tot un avió de veritat reconvertit en restaurant. Per això als afganesos els agrada tant, perquè és un lloc per divertir-se, però també per relaxar-se. Aquest divendres, però, pocs semblaven relaxats.

Afganesos al parc d'atraccions de Kabul aquest divendres.

Cap a les tres de la tarda ha entrat al parc un grup de talibans. No anaven armats, perquè a Bague-xar no s'hi poden entrar armes, però era fàcil reconèixer-los per la fila que feien: cabelleres llargues, turbants prominents i la ratlla dels ulls pintada de color negre. L'entrada al parc val 30 afganis (uns 30 cèntims d'euro) i després cal pagar per pujar a les atraccions. No se sap si ells han abonat l'entrada, però el que és segur és que no han pagat per pujar a les atraccions i que ho han fet tantes vegades com han volgut.

"És la primera vegada que venim. Les dues últimes setmanes hem estat molt ocupats", ha contestat un jove talibà per justificar la seva emoció. Primer han pujat a la nòria i, segons sembla, els ha agradat, perquè han repetit. Després han provat la barca, i això sí que els ha encantat. Han monopolitzat l'atracció durant mitja hora, sense deixar que ningú més la utilitzés. Però on s'han escabellat de veritat, literalment, ha sigut en una atracció en forma d'aranya amb seients que es mouen circularment a tota velocitat. Hi han volat turbants, i més d'un talibà ha quedat desencaixat amb els cabells tapant-li la cara. No han faltat les rialles i els crits d'entusiasme, ni tampoc els tafaners que intentaven filmar amb el mòbil la peculiar estampa. També llavors han començat les amenaces: un talibà que no ha pujat a l’atracció ha volgut arrabassar el mòbil als que filmaven els milicians.

Una de les atraccions del parc de Bague-xar de Kabul.

"Les meves filles volien pujar a les atraccions, però amb aquest panorama ja em dirà vostè qui hi puja", comenta una mare, Gulalai Anwari, amb cara d’horror. Les filles –de 17, 15 i 14 anys– semblen avorrides, sense saber gaire bé què fer. "És la primera vegada que venim al parc des que els talibans van arribar a Kabul, i realment això ja no és el que era", afegeix la mare, que assegura que abans anaven a Bague-xar diverses vegades a la setmana. "Suposo que continuarem venint els divendres fins que marxem al Pakistan", contesta quan se li pregunta si pensa tornar-hi. La seva família és una més de les que tenen previst emigrar.

Una altra dona que es passeja pel parc també afirma que Bague-xar ha canviat de la nit al dia. Es diu Mariam Kasemi, té 33 anys i ella també anava al parc cada divendres. "És molt depriment, ja no sona música a les atraccions", es queixa. De fet, els talibans han prohibit la música a tot el país. "I és mort, gairebé no hi ha gent". Al parc hi ha quatre taquilles per vendre tiquets per pujar a les atraccions. Aquest divendres només n'hi ha una d'oberta, mentre que abans totes funcionaven i es formaven cues interminables.

Lloc de venda de tiquets per pujar a les atraccions del parc.

Però no és només l'ambient, és que la simple presència dels talibans intimida. "Espanten la gent", diu un jove, Ramin Rahimi, de 17 anys, que observa des de la distància, assegut en un banc, els milicians divertint-se a les atraccions. La Nilofar, que té 22 anys i ha anat a Bague-xar amb tres amigues, explica que ella ha canviat la seva manera de vestir. "Jo abans anava amb texans i camisa, i mira com vaig ara". Vesteix una túnica negra fins als peus, que amaga les formes del cos. Les seves amigues llueixen el mateix look.

D'altres han buscat una altra solució. Qais Khairdarzada, que té 33 anys, explica que ell anava al parc cada divendres amb la seva família. Aquest divendres, però, la seva dona i els seus tres fills s'han quedat a casa. "Ja no és un lloc perquè vinguin, així que he vingut jo sol amb els meus amics".

stats