Internacional 11/01/2013

Hollande assegura que França intervindrà a Mali

El president de Mali ha demanat al seu homòleg francès que intervingui militarment al país després que l'ofensiva salafista que ja controla una bona part del nord del país estigui avançant cap a al sud, a la ciutat de Mopti, 700 km al nord de la capital

Efe
2 min
L'Exèrcit prop de l'aeroport de la capital de Mali, Bamako. AFP

BamakoEl president provisional de Mali, Dioncounda Traoré, es reunirà el proper dimecres a París amb el seu homòleg francès, François Hollande, a qui li va demanar una intervenció militar davant l'ofensiva dels rebels al nord del país africà, segons han confirmat a Efe fonts oficials, tot i que no han transcendit més detalls de la trobada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ambaixador de Mali a París, Boubacar Sidiki Touré, ha assegurat que el president de Mali dirigirà un missatge a la nació aquest divendres a les 20.00 hores GMT. Traoré va demanar dijous ajuda militar a França per l'ofensiva islamista que ja controla una bona part del nord del país i que ha començat a desplaçar-te cap al sud.

Hollande ha indicat aquest divendres que està disposat a intervenir militarment en el país davant "una agressió" que "posa en qüestió d'existència mateixa de Mali". França ja va impulsar la nit de dijous a divendres una declaració del Consell de Seguretat de l'ONU on feia una crida a la intervenció estrangera al país. Els rebels, amb el suport de grups terroristes d'Al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI), segons han afirmat diversos mitjans, avancen cap al sud del país i s'aproximen a la ciutat de Mopti, situada a 700 quilòmetres al nord de Bamako, la capital del país.

París recomana als francesos que abandonin el país

França ha recomanat aquest divendres als seus ciutadans que abandonin Mali, davant la "forta degradació de la situació de seguretat" al país per l'avançament dels grups islamistes rebels del nord. "Es recomana a les persones la presència de les quals no sigui indispensable a Mali que abandonin provisionalment el país mitjançant les línies aèries comercials que volen a Bamako", ha indicat el ministeri francès d'Exteriors a la seva pàgina web.

El ministeri ha afegit que tots aquells que es quedin a Mali han "de mostrar la més extrema vigilància, mantenir-se informats de l'evolució de la situació i respectar les consignes de seguretat de l'ambaixada".

Mali reforça els seus contactes internacionals

Traoré s'ha posat en contacte durant les darreres 48 hores amb diversos dirigents polítics i organitzacions internacionals per intentar frenar l'ofensiva que van llançar el passat dilluns els grups rebels salafistes que controlen el nord del país. Segons un comunicat presidencial, Traoré iniciarà el proper dilluns una gira europea que el portarà a París i Brussel·les.

Allà té previst reunir-se amb el president francès, François Hollande, amb el president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso, i amb la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, entre altres personalitats.

El president del país també s'ha posat en contacte amb l'ONU, la Unió Africana i la Comunitat Econòmica d'Estats d'Àfrica Occidental (CEDEAO) per discutir la situació del país, després que el grup de salafistes es fes amb el control de la localitat de Kona, al centre-est del país, aquest dijous. Una font militar va dir a Efe que, paral·lelament als contactes presidencials, el primer ministre, Django Sissoko, viatjarà a Algèria aquest cap de setmana per parlar amb les autoritats d'aquest país nord-africà, reticents a una intervenció militar internacional i defensores d'una solució dialogada.

Les mateixes fonts han assegurat que Burkina Faso i Níger, veïns de Mali, han reforçat la seguretat de les seves fronteres.

stats