Àfrica
Internacional Àfrica 17/04/2023

Un centenar de morts en el xoc entre faccions armades al Sudan: "La gent s'ha tancat a casa aterrida"

Els combats entre l'exèrcit i la milícia RSF continuen, i el Programa Mundial d'Aliments atura les activitats

3 min
Columnes de fum, a la ciutat de Khartum, mentre l'exèrcit i els paramilitars s'enfronten en la lluita pel poder

BarcelonaEls combats entre faccions armades al Sudan continuen des de dissabte en una escalada que amenaça amb tornar a arrossegar el país africà a la guerra civil. Els xocs entre l'exèrcit i la milícia de les Forces de Suport Ràpid (RSF) han deixat almenys 97 morts i i centenars de ferits només a la capital, Khartum, segons l'opositor Consell de Metges del Sudan. El Programa Mundial d'Aliments de l'ONU ha anunciat l'aturada temporal de les seves activitats després de l'assassinat de tres membres del seu equip a la regió de Darfur i davant els "danys significatius" que ha patit pels combats a l'aeroport de la capital. L'Organització Mundial de la Salut adverteix que "en alguns dels 9 hospitals de Khartum que estan atenent els ferits s'estan acabant les reserves de sang, els fluids intravenosos i altres subministraments vitals".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Testimonis de Khartum dibuixen una situació dantesca. "Hi ha combats dins de nombroses ciutats, a les zones civils. A Khartum sentim trets i explosions a pràcticament tota la capital. Hi ha columnes de fum negre i la gent està tancada a casa des de dissabte. Tot i això, hi ha desenes de morts i centenars de ferits, que s'han trobat en el foc creuat", explica a l'ARA Samahir Elmubarak, de l'associació sudanesa de farmacèutics i una de les activistes que va participar en la revolució del 2019 contra el règim d'Omar al-Bashir, que havia governat el país amb mà de ferro durant tres dècades. "El personal mèdic intenta donar atenció d'emergència, però els hospitals i ambulatoris s'han quedat aïllats a causa dels trets d'artilleria", afegeix.

Atrapats en el foc creuat

Els combats van arribar a ser tan intensos que a la tarda les dues faccions van pactar una treva de tres hores per evacuar morts i ferits, però al cap de poca estona es va trencar i es van reprendre els combats. L'activista i bloguera Samia Al-Galabi explica a l'ARA que molta gent havia quedat atrapada pels combats a la feina, sense aigua ni menjar, igual que moltes criatures, que es van haver de quedar a les escoles amb els seus mestres. "La majoria dels periodistes estan atrapats a la torre Kuwaiti Building. El Sudan viu els seus pitjors dies, estem aterrits, han tallat l'aigua i l'electricitat, no hi ha menjar a les cases i no podem sortir al carrer perquè no és segur. És un desastre històric i la comunitat internacional hi ha de trobar una sortida", implora.

La violència va esclatar dissabte després de dies de tensions per l'acord que havia de permetre la transició a un poder civil, com s'havia pactat el 2019, després de la caiguda d'Al-Bashir en un cop militar a conseqüència de les grans mobilitzacions prodemocràtiques organitzades per estudiants i sindicats professionals. La junta militar havia d'haver cedit el poder a un govern civil, però un dels punts on s'havia encallat l'acord era la integració a l'exèrcit regular de les milícies RSF. L'exèrcit i la milícia s'acusen mútuament d'haver començat l'escalada.

L'exèrcit és lleial al general Abdel Fattah Al-Buhran, líder de facto del Sudan, i les RSF estan comandades pel general Mohamed Hamdan Dagalo, conegut com a Hemedti. Per a la bloguera es tracta d'una "disputa pel poder entre les dues principals faccions armades", ja que considera que "tant Al-Buhran com Hemedti són assassins a sou, responen als interessos dels que els manen i és el poble qui en paga el preu". "No estic d'acord amb cap dels dos. El que vull és que aturin la guerra, que deixin en pau el nostre país i que es formi un govern civil al Sudan, que és el que la nostra gent, que és gent de pau, es mereix".

stats