Així són els mercenaris sirians que està reclutant Rússia per a la guerra a Ucraïna

Moscou reclama joves amb experiència militar, que accepten a canvi d'un sou i altres compensacions

3 min
Fotografia d'arxiu de forces lleials al president de Síria, Bashar al-Assad, que s'escalfen al voltant d'un foc al costat d'una carretera que condueix a la ciutat de Rabiya després de recuperar la ciutat controlada pels rebels a la província costanera de Latàkia, Síria.

BeirutEn les últimes setmanes s'ha parlat molt del reclutament de combatents sirians per lluitar amb les tropes russes a Ucraïna. Però qui són? Quina preparació tenen? I per què volen anar a lluitar? Segons els testimonis recollits per la plataforma Sirians per la Veritat i la Justícia als quals ha tingut accés l'ARA, hi ha dos canals de reclutament oficials a través dels serveis de seguretat sirians i els comitès de reconciliació, creats per Damasc després de recuperar les zones abans sota control de l'oposició. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un jove sirià, sota condició d'anonimat, que es va anar a allistar, va explicar que els motius que el van portar a voler enrolar-se per lluitar a Ucraïna van ser econòmics. Com molts altres joves, es va sentir atret per les promeses de Moscou de rebre un sou i compensacions per servir a Rússia. "Havia completat el servei obligatori i estava com a reservista de l'exèrcit sirià, però no em trucaven ni tampoc trobava una feina. Les condicions són miserables a Síria. No hi ha electricitat, ni gas ni feina. Vaig pensar que podia ser una sortida. Abans de ser reclutat, l'oficial de torn li va preguntar per la seva experiència militar. "Em va preguntar per llocs on havia lluitat anteriorment, i si havia lluitat o no sota comandament d'oficials russos", va declarar. Però, per sorpresa seva, quan va anar a inscriure's es va trobar que el funcionari li va demanar que avancés "200.000 lliures sirianes" (uns 19 dòlars en el canvi per la forta devaluació) per registrar el seu nom, i no li va parlar de les condicions econòmiques. "Només em va dir que ho coordina una empresa de seguretat russa i que només acceptarien persones amb bona experiència en combat i que es donaria preferència als que prèviament han lluitat sota les ordres d'oficials russos o en la Divisió 25 de l'exèrcit sirià". 

Segons un altre testimoni recollit per Sirians per la Veritat i la Justícia, un oficial va parlar que "estaven preparant llistes de combatents amb bona experiència en guerra urbana i que rebrien un curs breu de capacitació impartit per oficials russos per després enviar-los a Rússia i transferir-los per lluitar a Ucraïna". No obstant això, la font va precisar que la representació de combatents sirians és "simbòlica i per la lleialtat a Rússia", ja que Moscou també compta amb "una gran quantitat de combatents russos, bielorussos i txetxens".

Experiència en guerra urbana

No és la primera vegada que Rússia s'embarca en el reclutament de combatents sirians per conflictes aliens, com en el cas de Líbia i Veneçuela, però, com explica a l'ARA Samir Nadir, expert militar de la Universitat Libanesa Americana, "Moscou ara només està interessat en perfils de combatents específics, és a dir, amb experiència prèvia en combat en la guerra urbana". "Això no només ens diu algunes coses sobre les prioritats russes actuals a Ucraïna, sinó també sobre els seus càlculs a Síria", precisa. Amb això vol dir que a mesura que Rússia amplia el reclutament de mercenaris estrangers per a etapes posteriors en el conflicte d'Ucraïna, s'espera que recorri a combatents sirians amb experiència en guerra urbana per desplegar-los en llocs com Kíiv.

En un article publicat la setmana passada al diari independent sirià online La Veu del Capital, s'indica que el procés encara es limita a organitzar llistes de noms i enviar-los a la base militar de Hmeimim per obtenir les aprovacions de seguretat per als mercenaris que han sol·licitat ser reclutats. El procés d'elaboració de les llistes està sota la supervisió d'Abu Hani Shamout, exlíder de la facció opositora Liwa al-Ahdat al-Omariya, reconvertit en traductor especial de rus per als soldats russos desplegats a les regions del sud de Damasc.

Shamout ha sigut el responsable de reclutar mercenaris en aquesta regió per les forces russes a Líbia. Ara els excombatents que van lluitar juntament amb les forces russes a Líbia han estat cridats a participar en el procés de reclutament per lluitar a Ucraïna, assenyala el diari independent sirià. Moscou ha posat com a requisit que soldats d'elit del Cinquè Cos d'Assalt –unitat especial militar amb el suport de Rússia– acompanyaran els mercenaris en les seves missions de combat a Ucraïna, segons fonts citades pel mateix diari. 

stats