Pegasus: eina d'espionatge massiu
Internacional 19/07/2021

Julia Wallace, subcap de redacció d'OCCRP: "Això només es podia explicar posant a treballar junts un gran grup de periodistes"

1 min
Julia Wallace

El portal OCCRP (Projecte d’Informació sobre el Crim Organitzat i la Corrupció) és un dels mitjans que ha participat en la investigació sobre la filtració de la llista d’objectius dels clients de Pegasus.

l Com s’ha fet la investigació?

— Ha sigut un projecte plenament col·laboratiu: ha implicant un gran grup de periodistes que hem treballat junts per processar un volum d’informació tan gran, entrevistar gent d’arreu del món i després compartir la informació. No es pot treballar una història tan gran de cap altra manera. No en puc explicar els detalls per raons de seguretat, però hem fet servir eines de periodisme comunicatiu com wikis i grups de xat en apps encriptades.

l Què és el que més l’ha sorprès?

És la prova més gran que s’ha reunit mai per demostrar que les companyies de programaris d’espionatge treballen amb governs autocràtics que intenten posar sota vigilància la seva gent. NSO Group havia tractat com a incidents aïllats els casos de mal ús del seu programari.Però ara demostrem que els problemes són sistemàtics. Arreu del món hem trobat periodistes, polítics i activistes que han estat sotmesos a una vigilància total, no només dels seus telèfons mòbils sinó dels seus amics i col·legues, advocats, fills i fins i tot empleats, com el xofer del president mexicà Andrés Manuel López Obrador.

l Què queda per sortir?

— Figures molt conegudes que també han estat espiades. No puc dir res més!

stats