Internacional 24/09/2017

Alemanya celebra les eleccions federals amb Merkel com a favorita

Els alemanys escullen un nou Bundestag que, segons les enquestes, serà més divers que mai

Ara
2 min
Un elector vestit amb la roba bavaresa tradicional vota a les eleccions federals alemanyes a la població de Schliersee

BarcelonaEls col·legis electorals han obert a les 06.00 d'aquest diumenge a Alemanya en el dia que els ciutadans estan cridats a escollir un nou Bundestag. La cancellera Angela Merkel parteix com a favorita en les enquestes, que pronostiquen l'entrada al Parlament de fins a set forces polítiques. Si es compleixen les previsions, es tractaria de la cambra més diversa des de la fundació de la República Federal. Entre els partits que podrien entrar al Bundestag hi hauria les novetats de l'AfD, d'extrema dreta, i els liberals de l'FDP. Aquests dos partits compartirien escons amb la CDU-CSU de Merkel, Els Verds, l'extrema esquerra de Die Linke i els socialistes de l'SDP, que serien la segona força.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Martin Schulz, candidat de l'SPD, ha estat el primer a votar aquest diumenge al matí. Ho ha fet acompanyat de la seva esposa i a la ciutat on viu, Würselen. "Els meus dos vots han estat per al Partit Socialdemòcrata. Naturalment amb això no n'hi ha prou, ara heu d'anar vosaltres a votar", ha dit Schulz, expresident del Parlament Europeu. A Alemanya cada elector té dos vots, un per un candidat de la seva circumscripció i l'altre per la llista d'un partit. L'SPD de Schulz està en un clar desavantatge segons totes les enquestes, que donen la CDU com a guanyadora.

Els partits alemanys han seguit fent campanya per demanar el vot durant tota la jornada electoral. Ho fan, sobretot, a les xarxes socials, mitjançant les quals miren de mobilitzar els seus simpatitzants i de convèncer els indecisos abans del tancament de les urnes a les 18.00.

"Qui vulgui que Angela Merkel segueixi sent cancellera, ha de votar avui la CDU", han reiterat els democratacristians a Twitter, on demanen confiança per "enfortir el centre", donar suport a les famílies i els nens i garantir llocs de treball segurs i una economia forta.

Si es compleixen els pronòstics de les enquestes, Merkel haurà de tornar a formar coalició per governar i probablement haurà d'escollir entre continuar la gran coalició amb el Partit Socialdemòcrata o formar una nova aliança tripartida amb els liberals de l'FDP, considerat el soci natural de la CDU, i Els Verds. Els dos grans partits han assenyalat durant la campanya que la seva intenció no és continuar amb la gran coalició, fórmula que se sol considerar un últim recurs en cas que altres aliances no siguin viables.

Angela Merkel ha anat a votar al migdia en un col·legi electoral de Berlín, on hi ha la seu del partit que lidera, la CDU-CSU. La cancellera segueix sent la favorita a les enquestes, tot i que el seu avantatge s'ha vist reduït en les últimes hores. Amb tot, el més probable és que aquest diumenge tornarà a guanyar les eleccions. Merkel governa Alemanya des de l'any 2005.

stats