Alemanya
Internacional 07/10/2021

Alemanya jutja un exguàrdia nazi de 100 anys

Se l'acusa de "contribuir en els assassinats cruels i inhumans" de 3.518 persones

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Un ex guàrdia de la SS nazi es tapa la cara amb una carpeta blava a l'inici del seu judici, acusat de contribuir a l'assassinat de més de 3.000 persones

BarcelonaDurant tres anys, del 1942 al 1945, Josef S. va fer de guàrdia a la torre de vigilància del camp de concentració nazi de Sachsenhausen, al nord de Berlín, com a membre de les SS nazis. Avui, amb 100 anys, ha començat el seu judici. Se l'acusa de "contribuir en assassinats cruels i inhumans" de 3.518 persones, i d'ajudar a "crear i mantenir condicions que posaven en perill la vida al camp".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Josef S. és un exemple que a Alemanya se li acaba el temps per portar els criminals nazis davant la justícia. L'exguàrdia de les SS és el criminal de guerra més gran que s'ha assegut en una sala judicial fins ara. Segons les explicacions de l'acusació, va col·laborar en l'assassinat per tiroteig de presoners soviètics i va enviar-ne d'altres a la cambra de gas.

El camp de concentració de Sachsenhausen va ser dels primers a obrir i servia de camp d'entrenament per als guàrdies de les SS que després eren destinats a altres camps. Era el de preferència per tancar-hi els presos polítics d'arreu d'Europa, i també hi havia presoners de guerra soviètics i jueus. La majoria d'assassinats van ser en una cambra de gas. "Són moltes emocions... gairebé no puc ni parlar", deia a l'agència Reuters Antonie Grumbach, de 79 anys, just abans de trencar a plorar. El seu pare, un guerriller de la resistència francesa, va morir al camp de Sachsenhausen. A la sala, també assegut en silenci amb una fotografia a les mans on se'l veia a ell amb els seus pares i oncle, tots morts a Auschwitz, seia Leon Schwarzbaum, un supervivent del camp, que també té 100 anys.

Leon Schwarzbaum, supervivent de Sachsenhausen, mostrant una fotografia d'ell i la seva família al judici contra un exguàrdia de la SS nazi.

Sentència per col·laboració indirecta

El judici ha aixecat molta expectació, i més després que la setmana passada una exsecretària d'un altre camp de concentració, Irmgard Furchner, de 96 anys, intentés fugir just el dia que començava el seu judici. Estava acusada de col·laborar en l'assassinat massiu i d'haver participat en la mort d'unes 11.412 persones. La policia, però, la va capturar poques hores després que s'escapés.

Durant els últims anys, hi ha hagut diverses acusacions contra antics guàrdies dels camps de concentració pels crims contra la humanitat que van cometre durant la Segona Guerra Mundial. Va ser una sentència de l'any 2011 la que va obrir camí per iniciar molts nous processos. El jutge va condemnar l'exguàrdia de les SS John Demjanjuk per col·laboració en assassinats. Fins llavors calia demostrar la responsabilitat directa en el crim. Així doncs, va quedar dictaminat que fins i tot aquells que van contribuir indirectament a assassinar durant la guerra, sense prémer un gallet ni donar una ordre, podien assumir responsabilitats penals.

stats