CAP D'ANY

Alemanya creu que l'Estat Islàmic preparava un atemptat a Munic la nit de Cap d'Any

Les autoritats asseguren que hi havia un comando d'entre cinc i set homes a punt i desallotgen l'estació central. Les grans capitals mundials es blinden pel risc d'atemptat

Les autoritats alemanyes creuen que l’ Estat Islàmic (EI) tenia planificat cometre un atemptat suïcida aquest Cap d’Any a Munic, al sud del país. Així ho ha informat el ministre d'Interior de l'estat federat de Baviera, Joachim Hermann, en una roda de premsa aquesta matinada. Els serveis secrets alemanys en tenien indicis tan forts que el govern federal ha ordenat l’ evacuació de l’estació central de Munic i una altra estació al barri de Passing. També s’ha recomanat a la població que evités les aglomeracions. Tot i l’alerta i l’ augment dels controls policials, amb mig miler d'agents desplegats per diferents punts estratègics de la ciutat, no hi ha hagut detencions. El cap de la policia de Munic ha indicat que l'atemptat suïcida havia de ser perpetrat per un comando d'entre cinc i set homes. El ministre de l'Interior de Baviera ha afegit que les informacions rebudes tenien tant de pes que, tot i no ser segures en un cent per cent, no podien ser ignorades.

L'alerta terrorista ha obligat a canviar la programació o directament a suspendre celebracions a les principals capitals del món. A Brussel·les, les autoritats han decidit anul·lar les celebracions de Cap d'Any que s'havien programat. L'alcalde de la capital belga, Yvan Mayeur, ha anunciat la decisió que s'ha pres a partir dels últims informes de la cèl·lula antiterrorista del país. La mesura ha afectat totes les actuacions previstes per donar la benvinguda al nou any, com ara el tradicional castell de focs, que van aplegar l'any passat 100.000 persones al centre de Brussel·les.

A París, les autoritats franceses han cancel·lat l'exhibició de focs artificials dels Camps Elisis per evitar grans concentracions de gent. També s'ha reduït el temps de l'espectacle de llums de l'Arc de Triomf. Durant les celebracions s'han desplegat 11.000 soldats, agents de la policia i treballadors d'emergències, en total 2.000 efectius més que l'any passat. La ciutat manté el nivell màxim d'alerta terrorista.

A Moscou, tot i que la versió oficial és que la plaça Roja es tancava al públic per la gravació en directe del programa especial de Cap d'Any, els experts assenyalen que el Kremlin temia atemptats terroristes durant la nit del 31 de desembre i per això ha adoptat una mesura de seguretat sense precedents que equival a tancar Times Square a Nova York.

A Viena, una ciutat que rep molts turistes durant aquestes dates de l'any i que aquest 1 de gener acull el tradicional Concert d'Any Nou, les autoritats han mantingut les celebracions però s'han extremat les mesures de seguretat. Uns 500 policies han vigilat els llocs on se celebra el Cap d'Any, al centre de la capital austríaca. A Nova York, als Estats Units, les autoritats han desplegat uns 6.000 agents –entre 600 i 800 més que altres anys– a Times Square, on es concentra la celebració de Cap d'Any. A Xangai, a la Xina, s'han extremat les mesures de seguretat per evitar l'allau humana del Cap d'Any passat, que va deixar 36 morts i 49 ferits en el centre de la ciutat. Aquesta nit de dijous, més de 400 agents de la policia armada, el cos paramilitar xinès, s'han desplegat en diferents zones clau de la ciutat.

Més continguts de