Internacional 22/11/2016

Alerta de tsunami al Japó després d'un terratrèmol de 7,4 graus

Ha estat a la mateixa zona que va viure fa 5 anys la crisi nuclear de Fukushima. S'han evacuat unes 9.000 persones, però no s'han produït danys materials o personals d'importància

Agències
3 min
La central nuclear de Daini, a Naraha, a la prefectura de Fukushima, després del sisme d'aquest dimarts

TòquioUn fort terratrèmol de 7,4 graus de magnitud ha sacsejat aquest dimarts el nord-est del Japó i ha causat un tsunami de gairebé un metre i mig a la mateixa zona que va viure fa 5 anys la crisi nuclear de Fukushima, sense que en aquesta ocasió s'hagin registrat incidents greus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El sisme s'ha produït a primera hora del matí (05.59 hora local, a les 22.59 de dilluns, hora catalana) amb epicentre al mar, molt a prop de la costa de Fukushima, a uns 200 km de Tòquio, i l'agència meteorològica japonesa l'ha qualificat com una rèplica del gran terratrèmol del març del 2011.

El tremolor, que s'ha sentit amb força a la capital, ha tingut una intensitat de 5 sobre 7 en l'escala japonesa, que se centra més en les zones afectades, i el seu hipocentre s'ha situat a 25 km de profunditat.

Després de produir-se el terratrèmol, el so de les sirenes ha avisat els habitants del litoral afectat perquè pugessin a edificis alts o s'escapessin fins a zones elevades, després que les autoritats japoneses activessin l'alerta d'evacuació davant la possible arribada d'un tsunami de fins a 3 metres en alguns punts.

És la primera vegada des del desembre del 2012 que les autoritats posen en marxa una alerta de tsunami a causa d'una rèplica del gran terratrèmol del 2011.

Des del primer moment, l'atenció s'ha centrat en les plantes nuclears de la zona, especialment l'accidentada central de Fukushima 1, que fa més de 5 anys que està immersa en un complex i llarg procés de desmantellament després de patir fusions parcials a tres dels seus reactors pel flagell d'un tsunami de fins a 13 metres.

La costa on es troba la central ha estat colpejada, avui, per una onada d'un metre sense que afectés el seu funcionament ni a la seva seguretat, ha informat un portaveu de l'operadora Tòquio Electric Power (TEPCO).

On sí que s'ha registrat un incident ha sigut a la planta nuclear de Fukushima 2, on el tremolor ha detingut una bomba del sistema de refrigeració de la piscina de combustible gastat d'un dels seus reactors.

Els responsables de la planta han activat un sistema auxiliar 90 minuts després i l'avaria momentània no ha generat cap tipus d'emissió radioactiva.

Durant les 6 hores que ha estat activa l'alerta, un total d'11 ciutats han estat evacuades, la majoria a la prefectura de Fukushima, i més de 9.000 persones han abandonat les seves llars i s'han aixoplugat en refugis.

La televisió japonesa ordena una evacuació immediata.

Entre una i dues hores després del sisme, onades d'entre 30 centímetres i 1,4 metres han arribat a les blindades costes de diverses prefectures de l'est del Japó sense que es produís cap dany destacable.

"He ordenat al meu gabinet que faci un esforç per oferir la informació de manera ràpida. A més, treballem amb les autoritats locals per garantir la seguretat i perquè es prenguin les mesures necessàries", ha assegurat el primer ministre nipó, Shinzo Abe, davant els mitjans a Buenos Aires, on es troba de visita oficial.

Els incidents causats pel tremolor s'han reduït a la cancel·lació d'una vintena de vols, l'aturada temporal de la línia d'alta velocitat en aquesta regió del país i un incendi en un complex petrolier a la ciutat d'Iwaki, que ja ha quedat controlat.

Un total de 12 persones han resultat ferides per caigudes i accidents domèstics, totes de manera lleu, segons les dades facilitades per la cadena pública NHK a les 13.30 h, hora local (05.30, hora catalana).

En les hores posteriors al terratrèmol s'han comptabilitzat a la mateixa zona fins a 20 tremolors de més de 4 graus, i l'agència meteorològica ha advertit que en els pròxims dies es poden registrar diverses rèpliques, algunes de les quals poden ser fortes.

El Japó s'assenta sobre l'anomenat anell de foc, una de les zones sísmiques més actives del món, i pateix terratrèmols amb relativa freqüència, de manera que les infraestructures estan dissenyades per aguantar els tremolors.

No obstant això, aquesta mateixa zona del Japó va registrar l'11 de març del 2011 un poderós terratrèmol de gairebé 9 graus i un posterior tsunami que van deixar més de 18.000 persones mortes i van causar la crisi nuclear de Fukushima.

stats