Internacional 19/03/2015

Alex Salmond: "Catalunya ha de trobar un procés pactat per decidir el seu futur"

En una entrevista a RAC1, l'ex primer ministre escocès anima els independentistes catalans a no deixar-se vèncer i assegura que "si és el que la gent vol, un dia passarà"

Ara
1 min
Salmond: “Els votants  del no van ser enganyats”

BarcelonaL'ex primer ministre escocès Alex Salmond ha assegurat en una entrevista a RAC1 que "Catalunya ha de trobar, com ho vam fer nosaltres [amb el referèndum d'independència de l'any passat], un procés pactat per poder decidir el seu futur".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Salmond ha afirmat que Escòcia "va haver de lluitar molt" i que Catalunya ha de lluitar també, "no us desanimeu", ha dit el polític, que ha recordat que ells van passar "un segle" batallant per poder decidir.

Després de perdre el referèndum del setembre, el líder independentista escocès ha reclamat una "segona oportunitat, no sé quan, però crec que serà més aviat que tard".

"Ja no és qüestió de si Escòcia serà independent, sinó de quan", ha afirmat Salmond, que també ha alertat que "a Londres són mestres a l'hora de retardar processos d'expressió nacional, de l'Índia a Irlanda, però si és el que la gent vol, un dia passarà [...] el mecanisme es trobarà".

Alex Salmond ha apostat per "la idea d'un procés comú" abans que una declaració unilateral d'independència, i referint-se als comicis del 27-S, ha assegurat que la clau és un "referèndum acordat", més que no unes eleccions plebiscitàries per decidir el futur polític d'una nació.

L'ex primer ministre escocès, que ara és candidat del Partit Nacional Escocès (SNP) al Parlament de Westminster a les eleccions del maig, ha anunciat que si David Cameron li truca després dels comicis buscant el seu suport per repetir com a primer ministre, "li penjaré el telèfon".

stats