Algèria acusa el Marroc d'haver matat tres civils en un bombardeig

Alger assegura que l'últim episodi de l'escalada de tensió entre els dos països "no quedarà impune"

2 min
Una base militar marroquí a la ciutat d'Oujda, a la frontera amb Algèria

BarcelonaEl dia de Tots Sants, quan Algèria celebrava el 67è aniversari de l'inici de la revolució que va desembocar en la independència respecte de França, tres ciutadans algerians van morir mentre tornaven de Mauritània. Després de dos dies de confusió i rumors, en què van circular per xarxes socials imatges d'un vehicle cremat, aquest dimecres el govern d'Alger ha acusat el Marroc de ser-ne el responsable. La presidència algeriana ha assegurat en un comunicat que l'1 de novembre tres civils "van ser assassinats covardament per un bombardeig bàrbar contra els seus camions" a la ruta que uneix la ciutat algeriana d'Uargla amb la capital de Mauritània, Nouakchott, "una ruta natural de comerç entre els pobles de la regió".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Diversos factors apunten que les forces d'ocupació marroquines al Sàhara Occidental van cometre el covard assassinat amb armament sofisticat", assegura el govern algerià, que ha qualificat l'atac d'una "manifestació de brutal agressivitat característica d'una coneguda política d'expansió territorial i de terror". A més, ha advertit que l'atac "no quedarà impune".

El Marroc, de moment, no ha confirmat ni ha desmentit l'incident. Però l'atac suposa un capítol més en la guerra diplomàtica entre els dos països especialment per la qüestió del Sàhara Occidental, antiga colònia espanyola que el Marroc ocupa des del 1975 i que considera pròpia. El Front Polisario, que rep el suport d'Algèria, lluita per la independència.

Fa un any que la tensió en aquesta regió del nord de l'Àfrica s'ha disparat fins a nivells que feia dècades que no es veien. El desencadenant va ser una operació militar marroquina a l'àrea desmilitaritzada de Guerguerat per desmantellar una protesta de civils saharauis que protestaven contra l'ús comercial d'aquest pas per part del Marroc i de Mauritània. Llavors el Front Polisario va anunciar el retorn a la lluita armada al Sàhara Occidental, perquè considerava que el Marroc havia trencat de facto l’alto el foc vigent des del 1991. Tanmateix, tot i que el Polisario i els mitjans algerians han informat d'atacs contra objectius marroquins, Rabat diu que continua mantenint l'alto el foc i que només participa en accions militars en resposta als atacs.

A finals d'agost, Algèria va anunciar que trencava relacions diplomàtiques amb Rabat. El setembre va tancar el seu espai aeri per a tots els vols civils i militars procedents o amb destinació al Marroc. I el 31 d'octubre, el govern algerià va decidir no renovar el contracte per a la utilització del gasoducte Magrib-Europa, que transportava gas natural a Espanya a través del Marroc. L'objectiu és perjudicar econòmicament el seu veí i rival, a qui acusa de "pràctiques de caràcter hostil".

Amb tot, les autoritats de Rabat han tret ferro a la situació i asseguren que tot plegat tindrà un efecte "insignificant". Alguns experts han advertit que aquest moviment no afectarà negativament només el Marroc, sinó també Espanya i Portugal, tot i que Algèria s'ha compromès a continuar subministrant gas a la península Ibèrica a través del gasoducte Medgaz i, si cal, amb vaixells.

stats