Almenys 22 morts en l'atac rus a Vínnitsia, al centre d'Ucraïna

Rússia focalitza ara els seus atacs en les infraestructures de la regió de Donetsk, a l'est del país

Òscar Llena
2 min
Bombers treuen les runes que ha causat l'atac rus a la ciutat de Vinnytsia, al centre d'Ucraïna

Almenys 22 persones han mort aquest dijous a causa de l'impacte d'un coet rus contra un edifici d'oficines de la ciutat de Vínnitsia, al centre d'Ucraïna. Segons els serveis d'emergència, 52 persones, entre les quals dos nens, han resultat ferides greus i han estat hospitalitzades, i almenys 46 segueixen desaparegudes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'atac s'ha produït al voltant de les 10.30 del matí, quan tres míssils Kalibr llançats des d'un submarí al mar Negre han impactat al centre de la ciutat, situada a unes 200 milles de la costa. Les imatges difoses per la Policia Nacional Ucraïnesa mostren com les explosions (fins a quatre, segons diverses fonts) han provocat un incendi que s'ha estès fins a un aparcament pròxim a la zona i que ha afectat mig centenar d'edificis i uns 40 vehicles.

"Rússia està destruint la població civil, matant nens ucraïnesos i dirigint coets contra objectes civils. Què és això, si no un acte obert de terrorisme?", ha dit hores després el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que denuncia que l'atac no tenia cap objectiu militar.

Vínnitsia no havia patit danys significatius des de principis de març, quan míssils russos van colpejar un aeroport de la ciutat, però ara s'ha convertit en un punt estratègic per a l'avanç rus, ja que està situada a l'oest del riu Dnipro, a centenars de quilòmetres de la regió del Donbass, objectiu de l'exèrcit invasor.

Donetsk, el centre dels atacs

Tot i que oficialment Rússia afirma haver reduït els seus atacs en territori ucraïnès, en els últims dies s'han intensificat els bombardejos a infraestructures i zones civils pròximes a la província de Donetsk, a l'est del país.

Aquest dijous un altre míssil ha impactat en una fàbrica de ceràmica de la ciutat de Sloviansk. L'administrador militar de Donetsk, Pavlo Kirilenko, ha afirmat que es tracta d'"un cop greu a l'economia de la regió", ja que els russos "estan destruint el nostre potencial industrial". Més al sud, almenys cinc civils han mort després d'un atac rus a un hotel de la ciutat portuària de Mikolaiv, segons han confirmat les autoritats ucraïneses.

Després de la conquesta de Lugansk, la ciutat de Bakhmut s'ha convertit en una de les més afectades pels atacs russos a la regió de Donetsk. Amb una població de 100.000 persones abans de la guerra, la ciutat va patir dimarts i dimecres diversos bombardejos que han causat almenys un mort i cinc ferits. Durant aquesta setmana també s'han produït explosions a les regions de Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Kherson.

L'objectiu de Rússia, centrada en aconseguir el control de la zona industrial del Donbass, és ara portar tropes noves per reemplaçar els soldats després de setmanes de lluita. Tot i així, un informe d'intel·ligència militar britànic assegurava aquest dijous que les forces russes "no han aconseguit cap avanç territorial significatiu durant les últimes 72 hores" i que estan centrades en dur a terme "petits assalts".

stats