Estats Units

Almenys 50 persones mortes en un camió de migrants a Texas

La policia ha detingut tres persones vinculades a la tragèdia

ARA
3 min
Vehicles policials davant l'escenari on s'ha trobat el camió amb 46 persones mortes.

BarcelonaLes autoritats dels Estats Units han confirmat que 50 persones han mort a l'interior del remolc d'un camió aparcat als afores de San Antonio, a 250 quilòmetres de la frontera de Texas amb Mèxic. L'alcalde del municipi, Ron Nirenberg, ha detallat que es tracta de migrants que havien passat la frontera entre tots dos països amuntegats al camió. En un primer moment, la policia havia informat de 46 morts, però quatre persones més han mort més tard a l'hospital. Formaven part dels 16 supervivents que els serveis d'emergència havien pogut rescatar, entre els quals hi havia quatre criatures, amb símptomes de cop de calor i deshidratació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els bombers van arribar al lloc cap a les sis de la tarda d'aquest dilluns, hora local, al ser alertats de la presència d'un mort, segons ha detallat el cap del cos, Charles Hood: "No t'imagines obrir un camió i trobar una pila de cadàvers a dins", ha dit. Diversos cossos havien quedat escampats a uns quants metres de distància del camió, suposadament després que s'obrís la porta del darrere del tràiler. L'alcalde de San Antonio ha vinculat el succés a les xarxes de tràfic humà que operen a la frontera i ha insistit que espera que els "responsables de posar aquestes persones en condicions infrahumanes siguin condemnats".

De moment s'han detingut tres persones vinculades amb aquest succés, segons ha confirmat el cap del departament de policia de San Antonio, William McManus. "És una tragèdia. Són persones que tenien famílies i buscaven una vida millor", ha declarat en una roda de premsa en què també ha afegit que les autoritats federals investiguen el crim. Encara no se sap si el conductor es troba entre els detinguts. Les autoritats creuen que va abandonar el vehicle amb tots els passatgers a dins minuts abans que la policia arribés. El camió no tenia ni ventilació ni aigua potable al remolc. Les temperatures a San Antonio van arribar als 40 graus aquest dilluns i les autoritats no saben quant temps van passar els morts a l'interior del camió.

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha informat que entre els morts hi ha almenys 22 mexicans, set guatemalencs i dos hondurenys, mentre que la resta encara no s'han pogut identificar. Ha assegurat que les autoritats mexicanes estan col·laborant amb les estatunidenques per traslladar els cossos i ha afirmat que es reunirà amb el seu homòleg estatunidenc, Joe Biden, a Washington el 12 de juliol per discutir sobre immigració. López Obrador ha afirmat que aquest tipus de situacions tenen a veure amb la "pobresa i desesperació" i el "tràfic de persones i la manca de controls, en aquest cas a la frontera de Mèxic i els Estats Units i a l'interior dels Estats Units". El president de Guatemala, Alejandro Giammattei, també ha lamentat la tragèdia i ha fet una crida a endurir les penes contra aquest tipus de delictes.

Per la seva banda, la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, ha posat en valor la lluita contra el tràfic de persones que està duent a terme l'administració Biden, i ha assegurat que en els últims dos mesos s'han detingut 1.800 persones. "Estem centrats en seguir les nostres accions històriques per interrompre aquestes xarxes", ha dit en una roda de premsa aquest dimarts, en què ha qualificat el succés d'"absolutament horrorós".

No és un cas aïllat

Es tracta d'un dels successos d'aquest tipus amb més víctimes dels últims anys. Amb tot, no és un cas aïllat. Segons la premsa local, és habitual que a la zona on es va localitzar el remolc hi parin vehicles perquè en baixin immigrants després de passar la frontera de manera clandestina. No és el primer cop que es produeix un fet com aquest a la zona: el 2017 es van trobar 10 migrants morts dins d'un camió de les mateixes característiques aparcat en un centre comercial de San Antonio.

Al maig van ser detingudes a la frontera entre els Estats Units i Mèxic fins a 239.000 persones, moltes de les quals en rutes extremadament perilloses, i l'any passat les detencions van arribar al rècord d'1,73 milions, una xifra que pot ser superada enguany. La majoria de migrants fugen dels països més pobres i violents de l'Amèrica Central: Hondures, Guatemala i el Salvador.

Però aquesta mena de tragèdies no són exclusives d'Amèrica del Nord. El succés recent més greu d'aquestes característiques es va produir a Àustria l'agost del 2015, quan la policia va trobar 71 cadàvers a l'interior d'un camió frigorífic abandonat al voral d'una autopista que havia entrat al país des d'Hongria.

stats