Internacional 30/05/2022

Almenys 84 morts en esllavissades per les intenses pluges al nord-est del Brasil

L'àrea metropolitana de Recife, a Pernambuco, és la més afectada pel pitjor desastre meteorològic dels últims 50 anys

ARA
2 min
L'exèrcit i els equips d'emergència busquen supervivents entre el fang i les runes de les esllavissades a Jardim Monte Verde, als afores de recife, a Pernambuco (Brasil).

BarcelonaAlmenys 84 persones han mort en les esllavissades provocades per les intenses pluges d'aquest cap de setmana a l'estat de Pernambuco, al nord-est del Brasil. De fet, hi ha encara almenys 56 persones desaparegudes i prop de 4.000 han hagut de ser evacuades en la mateixa zona. Fins a 14 municipis de la regió han declarat l'estat d'emergència, entre els quals la capital, Recife.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'àrea metropolitana de Recife, a la costa nord-est del Brasil, ha estat la més afectada per les fortes pluges, que entre divendres a les onze de la nit i dissabte a les 11 del matí van deixar 236 litres de pluja per metre quadrat en algunes zones de la ciutat, cosa que suposa més del 70% de la previsió per a tot el mes de maig, segons Defensa Civil.

L'episodi més tràgic va tenir lloc al barri Jardim Monte Verde, limítrof amb Recife i Jaboatão dos Guarapes, on 20 persones van morir quan un allau de terra va envestir desenes d'habitatges construïts sobre petits turons. "La meva dona i jo érem a la cuina i ens van poder rescatar perquè només vam quedar sepultats fins a la cintura, però la meva filla era a l'habitació i va quedar totalment sepultada", va explicar a Efe un dels supervivents, Reginaldo Ramos, que va perdre 11 familiars en l'esllavissada, entre els quals la seva filla de 31 anys, una enginyera que havia començat a treballar feia 15 dies. "Ho he perdut tot, però el més important, la meva filla, que segueix soterrada. He parlat amb el tinent dels bombers i li he ensenyat on és, però l'accés és difícil", explicava encara en estat de xoc.

"Malauradament, aquest és el pitjor desastre dels últims 50 anys registrat a la regió metropolitana de Recife", va destacar l'alcalde d'aquesta ciutat, João Campos. Segons ell, unes pluges torrencials com aquestes són "completament atípiques en aquesta època de l'any". L'exèrcit es va desplegar per ajudar els bombers i els equips d'emergència en la recerca de possibles supervivents sota la runa i el fang, però la pluja seguia caient sobre la regió. Les autoritats han instat a evacuar 32.000 famílies que viuen en zones de risc i han ofert alberg en instal·lacions municipals, mentre que d'altres veïns s'han hagut d'allotjar en cases d'amics o familiars.

stats