Internacional 27/07/2019

Més de mil detinguts en una protesta que demana "eleccions lliures" a Moscou

La manifestació denuncia que els candidats opositors al Kremlin han estat vetats dels comicis

Ara
2 min
Un policia deté una de les participants a la manifestació d'aquest dissabte a Moscou.

BarcelonaLa policia russa ha detingut aquest dissabte més de mil persones en una manifestació no autoritzada al centre de Moscou en què demanaven eleccions lliures i justes davant la negativa de les autoritats electorals a registrar 57 candidats opositors per als comicis municipals del setembre. Ha sigut el portal OVD Info, especialitzat en el recompte de detinguts en manifestacions, el que ha concretat la xifra de retinguts. Les autoritats de la capital russa, en canvi, no han confirmat aquesta dada i han rebaixat les persones arrestades a 295.

Que la manifestació volia ser reprimida per tots els mitjans era clar des de força abans que comencés. Després que el líder opositor Aleksei Navalni demanés als seus simpatitzants que dissabte es concentressin davant l’ajuntament per exigir la presència dels candidats opositors en els comicis del 8 de setembre, les autoritats ja van anar per feina.

El mateix Navalni, acusat d’encoratjar la protesta, va ser detingut el 24 de juliol i compleix un arrest de 30 dies. No va ser l’únic. També abans de l’inici de la mobilització d’ahir, van ser arrestats diversos candidats opositors com ara Dmitri Gudkov, antic diputat; Iván Zhdanov, director del Fons de Lluita contra la Corrupció de Navalni, o Yulia Galiamina. També Liubov Sobol, col·laboradora de Navalni.

Sigui com sigui, i malgrat les detencions i les fortes mesures de seguretat i control, la protesta s'ha acabat celebrant. “Aquesta és la nostra ciutat –cridaven els assistents–. Rússia serà lliure”. Davant la falta d’un recompte alternatiu, la policia ha xifrat en 3.500 el nombre de persones que hi van participar.

Hores abans l’alcalde de Moscou, Sergei Sobianin, ja havia alertat a les xarxes socials que el seu govern actuaria contra els que amenacessin l’ordre públic. “Atents a l’ultimàtum: els disturbis no portaran res de bo. L’ordre es mantindrà”, va afirmar en un comunicat.

Una setmana després

La manifestació d’aquest dissabte s’emulava en la de dissabte de la setmana passada, quan milers de persones –20.000 segons els organitzadors, 12.000 segons la policia– ja van sortir als carrers de Moscou per reclamar “unes eleccions lliures” i mostrar el seu rebuig per l’exclusió dels candidats opositors.

El seu malestar neix després que la comissió electoral de les municipals registrés 233 candidats, però negués el registre a 57, entre els quals figuren els principals dirigents opositors. Des d’un primer moment, la comissió electoral al·lega que aquests aspirants no havien aconseguit les 5.000 firmes necessàries per presentar-s’hi i havien inclòs entre les signatures persones mortes o inexistents.

Però els candidats acusen al seu torn la comissió electoral de manipular aquestes signatures i d’anul·lar les candidatures només per l’amenaça que representen per als mandats que ara exerceixen els candidats lleials a Putin.

stats