Internacional 09/08/2017

Almenys 19 morts i gairebé 300 ferits en dos terratrèmols a la Xina

Un nou sisme sacseja el nord-oest del país després que ahir patís un daltabaix amb un terratrèmol de magnitud 7 en l'escala de Richter

Agències
2 min
Els equips de rescat atenent les víctimes del terratrèmol a la província de Sichuan, ahir a la nit

XangaiLa Xina ha patit un terratrèmol aquest dimecres, el segon que es produeix al país en menys de 24 hores. El d'avui, de 6,6 graus en l'escala de Richter, ha deixat almenys 33 ferits, dos d'ells de gravetat, i ha provocat importants danys materials en la regió nord-occidental de Xinjiang, on s'haurien esfondrat més d'un centenar de cases, segons han informat les autoritats locals.

Aquest sisme, que ha estat seguit de 121 rèpliques, es produeix després del que ahir a la nit va registrar-se a la veïna província de Sichuan, situada al centre del país. Va ser un terratrèmol de 7 graus en l'escala de Richter, un dels més potents que s'ha registrat al país asiàtic en els últims anys, que va deixar almenys 19 morts i 247 ferits, entre els quals n'hi ha 40 en estat greu, segons va publicar el rotatiu xinès 'Diari del Poble'.

Les autoritats locals de seguida van desplaçar-se a la zona afectada per ajudar en les tasques de rescat

Tasques de rescat

Les autoritats de Xinjiang han respost de seguida al terratrèmol d'aquest dimecres. Ja han cancel·lat més de 60 serveis ferroviaris i han destinat diversos equips de bombers i sanitaris per cobrir la zona afectada, a més d'enviar-hi tendes, mantes i abrics per socórrer els evacuats.

El president de la Xina, Xi Jinping, va demanar ahir mateix tots els esforços per organitzar les tasques de rescat dels ferits, una petició a la qual es va sumar el primer ministre del país, Li Keqiang. A la província de Sichuan, les autoritats xineses de seguida van posar en marxa un dispositiu d'emergència de màxim nivell, amb equips de rescat que es van desplaçar a l'àrea de l'epicentre.

Diversos ciutadans i turistes van ser evacuats després del terratrèmol de magnitud 7 en l'escala de Richter

Precisament, la zona afectada pel terratrèmol d'ahir a la nit sol rebre molt de turisme durant tot l'any per les seves cascades i peculiars formacions càrstiques. En conseqüència, ja s'han evacuat 30.000 turistes que es van veure afectats per les esllavissades de terra que van seguir el sisme, i 10.000 més resten a l'espera.

A part de l'ajuda governamental, la Creu Roja xinesa ha desplegat especialistes en emergències i diversos voluntaris a la província afectada ahir a la nit per socórrer els ferits i avaluar els danys causats.

Zona d'alta activitat sísmica

L'any 2008, la regió de Sichuan ja es va veure afectada per un dels pitjors sismes de les últimes dècades, que va deixar més de 90.000 víctimes, entre morts i desapareguts.

De fet, la meitat occidental de la Xina pateix terratrèmols de manera freqüent, ja que es troba a prop de la fricció de les plaques asiàtica i índia, tot i que moltes vegades l'epicentre se situa en zones de baixa densitat de població, com l'altiplà tibetà o els deserts locals.

stats