Internacional 21/05/2020

Almenys 80 morts al pas del cicló 'Amphan' per l'Índia i Bangladesh

Jeffrey Gettleman - Sameer Yasir / The New York Times
3 min
Un arbre caigut sobre un autobús a la ciutat de Calcuta, pel cicló Adham.

Nova DelhiMés de 80 persones han mort a causa del poderós cicló Amphan que dimecres va tocar terra a l'Índia i Bangladesh, va arrasar milers de cases i va inundar les zones més baixes amb una pluja torrencial, segons informen les autoritats. La majoria van morir al ser colpejades per arbres caiguts, electrocutades per cables caiguts o enterrades a l'interior d'edificis que s'esfondraven, a mida que el cicló Amphan arrasava la regió i deixava al seu pas un camí de devastació i dol.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els pitjors danys es van produir a l'estat indi de Bengala Occidental, que inclou la metròpoli de Calcuta, sobretot en molts pobles costaners petits en què la gent viu en barraques fetes amb fang i pals. La tempesta va passar per aquelles poblacions i, malgrat que molts habitants havien marxat seguint les ordres d'evacuació de les autoritats índies, alguns s'havien negat a ficar-se en els refugis comunitaris per por del coronavirus.

La primera ministra de Bengala Occidental, Mamata Banerjee, una de les dones més poderoses de l'Índia, va dir que "no havia vist mai abans un desastre tan gran". "D'una banda tenim aquest petit virus del covid-19 que terroritza la gent", va dir en un comunicat emès en vídeo. "De l'altra, tenim aquest altre virus, que ha vingut del cel".

Inicialment les autoritats índies van creure que una combinació d’un esforç d’evacuació impressionant i l’afebliment de la tempesta quan girava cap a terra havia estalviat moltes vides. Dimarts i dimecres, mentre la tempesta envoltava la badia de Bengala, els equips d’emergència van recórrer els camins de platja cridant la gent a través de megàfons perquè marxessin de casa i anessin als refugis per a evacuats. Al voltant de tres milions de persones a l'Índia i Bangladesh van fer cas de la crida i es van traslladar als refugis: 2,4 milions a Bangladesh i unes 600.000 persones a l'Índia.

Però els agents de la policia índia diuen que alguns vilatans s'hi van resistir, perquè tenien por de quedar atrapats en un espai tancat amb milers d’altres persones en un moment en què l’Índia lluita per contenir el coronavirus. Aquesta setmana el país ha superat ja els 100.000 contagis i molts experts en salut creuen que els nombres reals són molt més alts, amagats per la baixa taxa de proves que es fan a l'Índia.

Al llarg del dia d'avui han anat sortint a la llum més casos de víctimes mortals. Khanat Begum, una mare d'un poble del sud de Bangladesh, estava cuinant quan una explosió de vent va fer caure l'arbre de casa del seu veí, que es va estavellar al terrat de casa seva. La seva filla de 13 anys també era dins de la casa. Totes dues van morir. Com moltes cases del poble de Chandpur, la casa de Begum ha quedat totalment destruïda. Dijous encara estaven bloquejades les carreteres que condueixen al poble. "El nostre poble s'ha reduït a runa", denunciava Israar Kamal, resident a Chandpur.

El cicló es va anar debilitant a mesura que viatjava cap al nord-est de l’Índia dijous, amb una velocitat del vent de 60 quilòmetres per hora, i el cel s'anava aclarint en moltes de les zones afectades.

Retorn a les cases destrossades

Molts vilatans que havien fugit cap als refugis encara eren als centres, però d'altres començaven a enfilar cap als seus pobles, molts d'ells per trobar-hi només les seves cases enfonsades, amb pals i fang escampats per terra.

Les autoritats diuen que és aviat per avaluar els danys complets. Moltes zones encara eren inaccessibles a causa dels arbres caiguts i les carreteres bloquejades. Les últimes dades actualitzades parlaven de 10 morts a Bangladesh i almenys 73 a l'Índia.

Un dels llocs més afectats va ser la ciutat de Calcuta, una de les metròpolis més antigues de l'Índia, amb uns 15 milions de persones a la zona urbana. Les autoritats diuen que allà el cicló va matar almenys 15 persones. Dijous els carrers estaven plens d’arbres i els cotxes estacionats s'amuntegaven els uns contra els altres mentre els treballadors lluitaven per netejar les carreteres. L'ull del cicló Amphan havia passat molt a prop de la ciutat i havia provocat vents de més de 160 quilòmetres.

Banerjee va dir que la regió semblava una "zona de guerra" i que la pèrdua de vides podria superar el peatge del covid-19 fins ara (hi ha 3.400 morts a tot el país, dels quals 253 a Bengala Occidental).

Diversos vídeos penjats a les xarxes socials mostraven aeroports inundats, arbres desarrelats bloquejant carreteres i aigua en cascada per les escales dels edificis residencials. La pista de l’aeroport de Calcuta, un dels més transitats de l’Índia abans del tancament pel coronavirus, estava completament sota l’aigua i semblava un gran estany.

stats