Internacional 17/03/2015

Almenys sis morts en un possible atac amb armes químiques al nord de Síria

L'Observatori Sirià dels Drets Humans denuncia l'ús de gas clor per part de les forces d'Al-Asad. L'ONU recomana crear un tribunal especial pels crims de la guerra de Síria

Efe
2 min
Restes d'un atac suposadament amb armes químiques a la ciutat de Sarmin, al nord de Síria. / Reuters

BeirutAlmenys sis persones van morir ahir dilluns a la nit, entre elles tres menors, i desenes van resultar ferides en un atac aeri del règim al nord de Síria en què possiblement es va emprar gas clor, segons ha informat l'Observatori Sirià de Drets Humans.

L'ONG, que cita fonts mèdiques i testimonis, va precisar que un matrimoni i els seus tres fills, a més d'una altra dona, van perdre la vida pel llançament de barrils d'explosius contra el poble de Sarmin, al sud-est de la província septentrional d'Idleb.

Les víctimes van inhalar substàncies tòxiques despreses pels barrils, que fonts mèdiques a la zona asseguren que es tracta de gas clor. L'Observatori ha afegit que l'aviació governamental ha efectuat aquest matí dos bombardejos en aquest àrea, sense donar més detalls.

Els anomenats Cascos Blancs, un grup de voluntaris de la Defensa Civil a les àrees sota control rebel, han difós un vídeo a internet en què es pot veure diversos menors i una dona suposadament afectats per l'atac amb "gasos tòxics". Alguns d'ells estan, pel que sembla, morts i estesos sobre lliteres en un hospital. En un moment de la gravació es pot apreciar un adult protegint-se la cara amb una màscara amb un nen inconscient en braços.

Els Cascos Blancs han assegurat al seu compte de Twitter que hi ha hagut almenys cent víctimes, entre morts i ferits, per l'atac "amb gasos tòxics" a Sarmin. De moment, l'única informació que ha ofert l'agència de notícies oficial siriana, Sana, sobre la situació a Idleb és que l'exèrcit hi havia matat desenes de "terroristes" del Front al Nusra -filial d'Al-Qaida en Síria- als pobles d'Al Tamana, Saraqeb, Taftanaz, Abu al Duhur, Kafr Rohin, Hafsarye, entre d'altres.

A principis d'aquest mes, el Consell de Seguretat de l'ONU va aprovar una resolució en la qual condemnava l'ús de substàncies químiques en el conflicte armat sirià, inclòs el clor.

Síria es va adherir a l'octubre de 2013 a la Convenció d'Armes Químiques, que prohibeix la producció, l'emmagatzematge i l'ús d'aquest tipus d'armament, inclòs el gas clor, un producte industrial que pot emprar com a arma. El setembre passat, l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) va assegurar en un informe que tenia proves "convincents" de l'ús sistemàtic i repetit de gas clor com a arma química a Síria. Aquest mateix mes, aquesta organització i l'ONU, que van enviar una missió a territori sirià, van donar per desmantellat l'arsenal químic declarat pel règim de Damasc.

Tribunal "ad hoc"

Per altra banda,

stats