Internacional 30/10/2021

Almenys tres morts en les manifestacions massives contra el cop d'estat al Sudan

Centenars de milers de persones surten al carrer per reclamar a la junta militar que abandoni el poder

ARA
2 min
Milers de persones en una manifestació a Jartum contra el cop d'estat al Sudan perpetrat dilluns 25 d'octubre.

BarcelonaAlmenys tres persones han mort aquest dissabte a mans de les forces militars sudaneses durant les protestes contra el cop d'estat de dilluns passat. Centenars de milers de persones han sortit al carrer per deixar clar el seu rebuig a la junta militar instaurada amb el cop i reclamar un govern civil. A Khartum, les forces de seguretat van utilitzar gasos lacrimògens i foc real per intentar dispersar una gran multitud després que els manifestants s'aturessin a preparar un escenari per fer-hi discursos i en el moment que debatien la possibilitat d'instal·lar-s'hi de forma indefinida, segons va explicar un testimoni de Reuters.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Comitè Central de Metges Sudanesos assegura que tres manifestants han estat assassinats a trets pels soldats a Omdurman, ciutat bessona de la capital. Segons aquest mateix organisme, 38 persones van resultar ferides, algunes de les quals per arma de foc. Al llarg de tota la setmana, en diverses protestes més reduïdes han mort fins a 13 persones. Les d'aquest dissabte han sigut les mobilitzacions més multitudinàries fins ara.

Els manifestants portaven banderes sudaneses i corejaven consignes com "Un règim militar no es pot defensar" i "Aquest país és nostre i el nostre govern és civil", mentre marxaven pels barris de la capital, Khartum. La gent també va sortir al carrer en altres ciutats arreu del Sudan. "El poble ha fet arribar el seu missatge, que la retirada és impossible i el poder és del poble", deia a Reuters un dels manifestants, Haitham Mohamed.

Desafiament al general Fattah

Les protestes massives d'aquest dissabte són el desafiament més important fins al moment per al general Abdel Fattah al-Burhan, que dilluns va destituir el gabinet del primer ministre Abdalla Hamdok. "Aquest ha estat un error de càlcul des del principi i una incomprensió del nivell de compromís, valentia i preocupació que té el carrer pel futur del Sudan", deia Jonas Horner, de l'International Crisis Group.

Els Estats Units i el Banc Mundial han congelat les seves ajudes al Sudan, on la crisi econòmica està deixant una greu escassetat d'aliments i medicaments i on gairebé un terç de la població necessita suport humanitari urgent.

Els ministres del govern civil deposat van donar suport a les protestes en un comunicat i van dir que l'exèrcit "no trobarà forces sudaneses lliures o autèntiques forces revolucionàries democràtiques per ser els seus socis al poder". Al centre de Khartum hi havia un fort desplegament militar de tropes armades i les forces de seguretat havien bloquejat les carreteres que conduïen al complex del ministeri de Defensa i a l'aeroport.

stats