Brasil
Internacional Amèrica 30/03/2023

Bolsonaro torna al Brasil després de tres mesos als Estats Units

L'expresident es troba amb una recepció molt freda i sense les mobilitzacions que s'esperava

Joaquim Piera
3 min
L'expresident del Brasil Jair Bolsonaro saluda als seus seguidors a l'aeroport de Brasília.

Sao PauloJair Bolsonaro ha punxat en l’objectiu de convertir en una data històrica la tornada al Brasil, amb què posa punt final a la retirada voluntària de tres mesos a Florida (Estats Units), que ha coincidit amb l’inici del segon govern de Lula. La jornada, que l’extrema dreta preveia que seria un bany de masses, ha acabat sent molt freda i sense mobilitzacions. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El líder ultra ha aterrat a primera hora d’aquest dijous a l’aeroport de Brasília en un vol regular procedent d’Orlando. Allà, s’ha posat en marxa el protocol ideat, i ja anunciat, per la Policia Federal, que és el cos que té les competències de seguretat als aeroports brasilers, juntament amb les autoritats del Districte Federal. 

L’expresident ha sortit de la terminal de vols internacional per una porta lateral per anar a un hangar de la Policia Federal on ha passat els tràmits del control de passaport i la duana. Amb aquesta acció, el cos volia evitar que hi hagués concentració de seguidors de l’extrema a la zona de desembarcament. Es temia que hi acabés havent incidents i invasions descontrolades a les dependències de l’aeroport -principal hub de vols locals del país- i que això pogués tenir impacte en la xarxa aèria d’un país de dimensions continentals.

Bolsonaro pretenia repetir les recepcions espontànies de la campanya electoral del 2018, quan milers de seguidors envaïen els aeroports en plena campanya electoral que el va portar al Palácio do Planalto. A les xarxes socials de l’extrema dreta s’havia arribat a comparar el retorn de l’expresident amb el que va tenir Juan Domingo Perón, a l'Argentina, el 1973 després de passar per l'exili.

La realitat és que només unes desenes de seguidors bolsonaristes eren aquest matí a l’aeroport de la capital brasilera enmig de la indiferència generalitzada.

El nucli polític més fidel l'esperava

Bolsonaro s’ha desplaçat via terrestre a la seu del Partit Liberal (PL), on ha estat rebut per la cúpula de la formació amb la qual es va presentar a les eleccions presidencials de l’octubre. L’han rebut el nucli polític més fidel, que inclou integrants de la seva família, exministres, senadors i diputats.

Aquí hi ha hagut la segona punxada en les mobilitzacions. Només unes desenes de correligionaris eren a la porta de l’hotel on hi ha la seu central del partit.

En principi, Bolsonaro no tenia cap intenció de fer aquest dijous una compareixença pública. S’esperava, això sí, que gravés un vídeo per ser difós a les xarxes socials, que és el modus operandi comunicatiu per excel·lència de l’extrema dreta brasilera.

A l’aeroport d’Orlando, just abans d’embarcar-se cap al gegant sud-americà, Bolsonaro havia concedit una entrevista al canal CNN Brasil en què va explicar que el motiu d'haver-se instal·lat als Estats Units era que no volia passar la banda presidencial a Lula da Silva, en la cerimònia d'investidura de l’1 de gener, perquè estava “indignat” per la derrota electoral “pels pèls”.

També va assegurar que no tenia cap intenció de “liderar” la dreta brasilera. “Hem de girar full a les eleccions de l’octubre i centrar-nos en les de l’any vinent (les municipals) per poder tenir bons governants”, va dir.

A partir d’ara, Bolsonaro haurà de fer front a tot el tsunami judicial que ha provocat l’acció del seu govern i l’intent de cop d’estat del 8 gener, quan seguidors seus van envair la seu del Congrés, del Tribunal Suprem Federal i del palau presidencial. També és investigat per la justícia electoral que pot determinar la inelegibilitat per abús de poder durant els darrers comicis presidencials.

stats