Equador
Internacional Amèrica 16/10/2023

L'empresari Daniel Noboa guanya les eleccions de l'Equador i es converteix en el president més jove

Amb el 52% dels vots, s'imposa a Luisa González, hereva de la Revolució Ciutadana de l’expresident Rafael Correa

Natàlia Pérez
3 min
El candidat presidencial equatorià Daniel Noboa i la seva dona Lavinia Valbonesi celebren la seva victòria a les eleccions presidencials, a Santa Elena, Equador

Santiago de XileAmb 35 anys, l’empresari Daniel Noboa serà el president més jove de la història de l’Equador. Tal com pronosticaven les enquestes, el multimilionari de centredreta s’ha imposat amb un 52,2% dels suports a la seva rival, Luisa González, hereva de la Revolució Ciutadana de l’expresident Rafael Correa (2007-2017), que s’ha quedat amb el 47,7% dels vots, amb el 92,2% escrutat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Demà començarem a treballar per aquest nou Equador, per reconstruir un país que ha estat durament colpejat per la corrupció, la violència i l’odi”, ha dit durant el seu primer discurs com a president des de la localitat costanera d’Olón, a tres hores de Guayaquil, on hi té una segona residència. En una breu intervenció ha assegurat que retornarà “la feina i la tranquil·litat” a les famílies i el progrés “a un país que ho té tot per ser un exemple mundial”.

A les xarxes socials ha reiterat que els equatorians han escollit “el Nou Equador, un país amb seguretat i feina –ha escrit– on les promeses no es quedin en campanya i la corrupció es castigui”.

Amb quasi el 90% escrutat, Luisa González ha reconegut la derrota des de la seu del seu partit a Quito, la capital, i ha estès la mà al guanyador: “Compti amb el nostre suport per construir una pàtria digna. L’Equador necessita unitat”. La candidata ha volgut “abraçar” els qui no l’han votat i ha posat èmfasi en la necessitat d’unitat: “Prou d’odis, de polarització. L’Equador necessita guarir-se. Comptin amb nosaltres per a un acord comú”.

Daniel Noboa, fill del multimilionari Álvaro Noboa –aspirant a la presidència en cinc ocasions i propietari de l’exportadora de plàtans més important del país–, era fins a la primera volta un quasi desconegut per a la majoria de l’electorat. Centrat en la seguretat, la producció i el treball, i de tendència de centredreta, va començar a despuntar a la carrera de la primera volta després d’una intervenció victoriosa en un debat clau, en què va destacar per sobre de la resta de candidats. La votació l’ha guanyat, segons els experts, gràcies a la unió dels detractors de Correa, exiliat a Bèlgica per una condemna de corrupció a vuit anys de presó.

Apartat de la divisió política tradicional

Enmig d’una profunda crisi de seguretat que sacseja tot el país i que va arribar al seu clímax el 9 d’agost, amb l’assassinat del candidat Fernando Villavicencio, Noboa es va presentar com el candidat del canvi. Tot i que no és nou en política perquè va ser parlamentari fins a la dissolució de l’Assemblea i la convocatòria electoral, s’ha apartat de la divisió tradicional de la política equatoriana de les últimes dècades entre partidaris i opositors del correisme.

A la vicepresidència, i com a companya de fórmula, l’acompanyarà Verónica Abad, una conservadora de 46 anys que ha provocat diverses polèmiques per declaracions sobre els drets de les dones o el paper de l’Estat en la salut i l'educació. Durant la campanya, en què ha arribat a dir que les dones amb fills no han de cobrar el mateix sou que un home que fa la mateixa funció, es va convertir en una figura incòmoda per al futur president, que va assegurar que s’encarregaria de temes internacionals i de migració. Serà la segona dona que arriba a la vicepresidència des del retorn a la democràcia, el 1979.

Les eleccions, en què ha participat un 82,3% de l’electorat, s’han celebrat sense incidents després de dos mesos de campanya pel balotatge, des del 20 d’agost, quan es va convocar la primera volta. Els dos candidats han votat enmig d’un fort contingent de seguretat.

President per poc temps

Noboa serà president per poc temps. Romandrà al poder fins al maig del 2025, quan conclogui el mandat del fins ara president, Guillermo Lasso. Fa cinc mesos, el mandatari va dissoldre l’Assemblea, de majoria opositora, i va convocar eleccions anticipades, a través del mecanisme conegut com a “mort creuada”, per evitar una moció de censura per acusacions de suposada corrupció. Durant la campanya, en entrevistes a la premsa local, Daniel Noboa va assegurar que si guanyava aquestes eleccions, es presentarà a la reelecció. 

stats