Exploració espacial

L'Orion s'allunya més de la Terra que cap altra nau capaç de portar astronautes

La càpsula de la NASA arriba a 430.000 quilòmetres de la Terra, molt més lluny que el mític programa Apol·lo dels anys 70

ARA
2 min
La càpsula Orión de la missió no tripulada Artemis I al moment d'assolir una distància de 432.210 quilòmetres i al fons la lluna i la terra

Barcelona"Houston, tenim un nou rècord”. Amb aquest joc de paraules les xarxes socials de la NASA han anunciat aquesta matinada que la càpsula Orion acabava de batre el rècord de distància de la Terra de cap nau capaç de transportar humans. En aquesta missió, però, encara no hi van persones, sinó tres maniquins, un parell de peluixos i centenars de pins de Snoopy. L'Orion ha superat així l'Apol·lo 13, que després de patir una explosió i una avaria va haver de tornar precipitadament a casa. Com explica la NASA: “L'Orion va ser dissenyada per portar humans més lluny que mai a l'espai i tornar-los a la Terra de manera segura”. L'objectiu és establir una base a la Lluna com a pas previ per arribar en un futur a Mart.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'Orion, que pertany de la missió no tripulada de la NASA Artemis, ha arribat a 434.522 quilòmetres de la Terra, segons Rick Laborde, director de vol de la missió. Viatja a 8.200 quilòmetres per hora, i mentre vola en una òrbita lunar retrògrada distant (en òrbita oposada a la trajectòria de la Lluna al voltant de la Terra), la nau transmet imatges en directe en alta resolució.

Imatges d'alta definició

Segons el mitjà Space.com, les noves imatges suposen la vista en directe de més alta definició des de més enllà de la Lluna fins avui, després de les diverses missions del programa Apol·lo en aquesta zona als anys 60 i 70. "La missió Artemis està aplanant el camí per viure i treballar a l'espai profund en un ambient hostil i, al final, portar humans a Mart", ha dit a la roda de premsa l'administrador de la NASA, Bill Nelson.

En el tretzè dia de vol de la missió Artemis I, després d'haver viatjat centenars de milers de quilòmetres al voltant de la Lluna a dins de l'Orion, el comandant de la nau, el maniquí Moonikin Campos, ha dit a Twitter que ha tingut "un dia molt ocupat" fent-se selfies amb la Lluna de fons i recopilant dades des de l'òrbita lunar. El maniquí, que alhora és un superheroi en un còmic de la NASA, va ser batejat en honor al nord-americà Arturo Campos, un enginyer elèctric d'origen mexicà que va ser "fonamental" per salvar la tripulació de l'Apol·lo 13, segons explica l'agència espacial nord-americana.

Divendres l'Orion va entrar en una òrbita lunar distant, en la qual es mantindrà aproximadament una setmana per provar diversos sistemes en un entorn d'espai profund, a unes 40.000 milles sobre la superfície lunar, abans de començar el viatge de tornada a la Terra. Fa una setmana la missió va aconseguir una altra fita important, la de l'aproximació lunar més propera, després de volar a tan sols 128 km (80 milles) per sobre de la superfície de la Lluna. L'Orion està programada per tornar a la Terra l'11 de desembre amb un amatge davant de la costa de Califòrnia, a l'oceà Pacífic, després d'un viatge de 25 dies, 11 hores i 36 minuts, d'acord amb dades de la NASA.

stats