CUBA

El govern cubà alliberarà els 11 presos restants del grup dels 75

El cardenal cubà Jaime Ortega ha assegurat que seran alliberats els propers mesos

El cardenal cubà Jaime Ortega ha afirmat que té la "certesa moral" que els onze presos del Grup dels 75 que encara romanen a la presó seran alliberats en els pròxims mesos, i ha indicat que també continuaran les excarceracions d'altres reclusos per motius polítics .

"Hi ha la promesa clara i formal del Govern cubà que tots aquests presoners han de ser posats en llibertat", ha reiterat Ortega durant una missa celebrada aquest dissabte a la Catedral de l'Havana, amb motiu de la Jornada Mundial de la Pau.

L'arquebisbe de l'Havana ha insistit que l'alliberament d'aquest grup de presos polítics és "un compromís personal" que té "davant l'opinió pública nacional i internacional".

Així mateix, ha recordat que entre els onze que segueixen a la presó del "G-75", alguns volen viatjar a Estats Units i d'altres volen romandre a Cuba.

"Tinc a més la certesa moral que en els propers mesos seran posats en llibertat tant aquests presoners, com altres d'un grup més gran de reclusos sancionats per algun tipus de fet relacionat amb postures o accions polítiques", ha afegit.

Durant la seva homilia, Ortega ha repassat el paper de l'Església catòlica cubana el 2010 per subratllar la resposta novedosa i positiva amb què el Govern ha respost a la seva "gestió humanitària" en el cas dels presos, així com la conseqüent mediació en el procés d'alliberaments .

En aquest sentit, ha precisat que l'Església ha tingut una "participació pública" que no havia tingut "en molts anys", la qual cosa ha interpretat com una manera de "consolidar" el procés d'ampliació de les llibertats religioses que s'ha viscut "progressivament en els últims anys" a l'illa.

Després d'iniciar un inèdit diàleg amb l'Església, i amb el suport de l'executiu espanyol, el Govern que presideix Raúl Castro va anunciar el juliol passat que posaria en llibertat els 52 opositors de l'anomenat Grup dels 75 que quedaven a la presó, dels quals 40 han estat ja excarcerats amb la condició de viatjar a Madrid.

Arnaldo Ramos Lauzurique és l'únic membre del grup que va sortir de presó el novembre passat amb una "llicència extra penal per raons humanitàries" i ha estat a Cuba.

Els onze presos del "G-75" condemnats en l'onada repressiva de la "Primavera Negra" de 2003 que queden a la presó es neguen a viatjar a Espanya i demanen ser alliberats sense una llicència extra penal.

A l'octubre el Govern va estendre la seva oferta a altres presos i ja sumen 16 els que no formen part del Grup dels 75 (considerats presoners de consciència per Amnistia Internacional) que han acceptat viatjar a Espanya després de sortir de la presó.

D'altra banda, el cardenal també es va referir al procés de reformes econòmiques emprès pel Govern de Raúl Castro per "actualitzar" el socialisme a l'illa, i va dedicar una oració a "la seva bona marxa" per al bé del poble cubà.

Va destacar que els canvis econòmics que es projecten a Cuba a partir d'aquest any impliquen a "tothom" i la seva bona marxa no depèn només de les autoritats.

Sobre això, ha emfatitzat la importància que els cubans comprenguin les noves mesures i expressin clarament les seves divergències o assenyalin com s'han de fer els canvis.

"Aquesta és una de les responsabilitats més importants que els governats han d'assumir davant de Déu", ha afegit.

Més continguts de