Internacional 26/11/2019

Jueus contra Corbyn, musulmans contra Johnson

La religió es converteix en arma electoral en la campanya britànica

Quim Aranda
3 min
Corbyn, al centre, en el llançament, aquest dimart, del manifest laborista pel respecte a les races i la fe

LondresLa batalla cultural que es lliura al Regne Unit per les eleccions generals del 12 de desembre entre la revolució corbynista, radical i igualitària i la ultraliberal i brexitera de Boris Johnson, s'ha aprofundit més aquest dimarts. Fins a passar d'afers terrenals a celestials; fins a semblar una batalla religiosa.

El dia s'ha aixecat amb un titular a The Times que hauria enfonsat els murs de Jericó si estiguessin drets. El cap de la comunitat jueva ortodoxa del Regne Unit, Ephraim Mirvi, ha etzibat un atac duríssim contra el líder laborista, Jeremy Corbyn, en un article al diari. "Un nou verí, sancionat des de la cúpula, ha arrelat [l'antisemitisme] al Partit Laborista –s'hi llegeix–. Demano a tothom que voti amb consciència". I acabava de manera dramàtica: "No tingueu cap dubte: l'ànima mateixa de la nostra nació està en joc".

Des de les sis d'aquest matí, el programa senyera de la informació del Regne Unit, Today, de BBC Radio4, trompetejava el text d'Ephraim Mirvis, que qüestionava la capacitat de Corbyn per ser premier. Al migdia, a l'entrada del recinte on Corbyn tenia programada la presentació del seu programa específic sobre races i fe, ha sigut rebut per fidels tories que l'acusaven de racista.

Però la intervenció del cap dels jueus ortodoxos, fan de Johnson, a qui va donar l'enhorabona quan va aconseguir la victòria en les primàries conservadores, no ha sigut l'única en aquest sentit. El líder de l'Església anglicana, l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, ha posat sal a la ferida, però sense una crítica tan brutal a Corbyn. A Twitter, on no calla, deia: "Que el rabí en cap estigui obligat a fer una declaració tan inèdita en aquest moment hauria d’alertar-nos del profund sentiment d’inseguretat i por que senten molts jueus britànics".

Exageració interessada? És cert que Corbyn ha tingut problemes, no pas de racisme, però sí a l'hora de mostrar-se més ferm davant de comportaments antisemites al partit. Ho admetia el laborista lord Falconer, que en un altre programa de la BBC, The World at One, ha dit: "Ens mereixíem un atac tan fort; hem de combatre adequadament l'antisemitisme". Tot i així, a diferència del rabí, votarà el labour "perquè és millor que els tories".

Corbyn és presa fàcil d'atac des de posicions conservadores jueves. Ara paga el seu posicionament favorable als drets del poble palestí durant anys. En té defensors, però. L'intel·lectual i lingüista Noam Chomsky, jueu i d'esquerres, havia entrat en el debat, com avui s'ha recordat des de les xarxes, enceses tot el dia a favor i en contra del rabí Mirvis. "La manera com els càrrecs d'antisemitisme s'estan utilitzant al Regne Unit per debilitar el Partit Laborista de Corbyn no només són una desgràcia, sinó, ras i curt, un insult a la memòria de les víctimes de l'Holocaust", deia fa quatre mesos.

"

Com de costum, Corbyn, a l'acte esmentat, s'ha defensat bé i asserenat. I ha convidat el rabí a entrevistar-se amb ell per adreçar els problemes que hi pugui veure. Una trobada del tot improbable.

I a l'altra banda, què? Oberta la veda del tot s'hi val en campanya, també etzibar la religió com a arma electoral, el Consell Musulmà del Regne Unit hi ha ficat cullerada en termes tan durs com el rabí. Però en aquest cas per denunciar la islamofòbia dels tories. Miqdaad Versi, portaveu del Consell, ho ha denunciat a la BBC: "Malauradament, la islamofòbia és un problema greu, és endèmic, és institucional dins del Partit Conservador”.

Però faltava encara una altra de les grans fes en busca d'un titular. I a última hora d'avui, el Consell Hindú del Regne Unit ha escrit al rabí en cap solidaritzant-se amb l'article del Times i carregant contra Corbyn. Sorprenent el que ha passat avui al Regne Unit, un país cada cop més laic: les grans religions han votat abans d'hora. Tres han desterrat Corbyn i una, Johnson.

stats