Dones saudites surten al volant per reclamar el seu dret a conduir

Les activistes havien desconvocat la protesta per les pressions del govern, però algunes s'han gravat al volant desafiant el règim

Les dones saudites han reivindicat aquest dissabte el seu dret a conduir. Durant la jornada d'avui, diverses conductores s'han llançat a les carreteres de l'Aràbia Saudita malgrat la prohibició i les amenaces del govern d'imposar-los penes de fins a 5 anys de presó, per la campanya feminista que convocava les dones a agafar el cotxe en un acte simbòlic. 

A l'únic país del món on se'ls nega aquest dret, fins i tot les organitzadores de la protesta van acabar desconvocant-la per evitar enfrontaments amb les autoritats. Però tot i això, algunes no s'han rendit: vídeos i piulades a Twitter han deixat constància de com sortien al volant "en comptes d'esperar el conductor [privat]", tal com deia una dona que conduïa a la zona d'Ehsa, a l'est del país.  

En ple dia i en ple centre de la capital del regne, Riad, també s'han vist conductores. Per exemple, May al-Sawyan ha penjat un vídeo a YouTube on se la veu conduint per una important avinguda de la ciutat i deixant veure la seva cara. Totes elles seguien l'estela de l'activista Luyein al-Hazlul, que va aterrar fa dos dies al país -ara viu als Estats Units- per participar en la protesta i que també va penjar un vídeo on conduïa des de l'aeroport d'Al-Riyad fins a casa seva acompanyada del seu pare.

Davant el desafiament, el portaveu de seguretat del ministeri de l'Interior de l'Aràbia Saudita, el general Mansur al-Turki, havia contactat amb les activistes per advertir-los que actuaria amb contundència. Les pressions van ser tan fortes que van haver de desconvocar la crida, i fins i tot la seva plataforma web va ser atacada per pirates informàtics.

La protesta, segons el ministeri de l'Interior del país, respon "a somnis viciosos d'instigadors, intrusos i gent que està a l'aguait per fer mal". I és que a l'Aràbia Saudita regeix una interpretació estricta de la llei islàmica que imposa la discriminació total per sexes i tracta les dones com a menors d'edat: necessiten l'autorització d'un guardià legal per viatjar, anar a la universitat o sotmetre's a operacions quirúrgiques, entre altres coses.