Internacional 17/09/2014

Arrenca a la Xina el judici d'un intel·lectual uigur per independentisme

La fiscalia acusa Tohti de liderar un grup separatista de vuit membres

Efe
2 min
Tohti, en una imatge d'arxiu. FREDERIC J. BROWN / AFP / GETTY

PequínP { margin-bottom: 0.21cm; }

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El judici per independentisme contra elprominent intel·lectual uigur Ilham Tohti ha començat avui dimecresa la regió xinesa de Xinjiang. Es tracta d'un dels processos mésimportants que tenen lloc aquest any al país, després de l'augmentdels enfrontaments ètnics i la successió d'atemptats atribuïts perPequín grups de l'ètnia uigur, que professen la fe musulmana.

Lafiscalia acusa Tohti de "liderar un grup separatista de vuitpersones", un delicte que pot comportar des dels 10 anys depresó fins a la pena capital.

Segons han confirmat a Efeamics propers a Tothi, l'esposa del intel·lectual, Guzailai Nu'er,va poder accedir avui al judici acompanyada d'altres tres membres dela família, que es van mostrar "nerviosos" i "preocupats"pel veredicte.

"Li castigaran amb una pena severa. Ésun judici totalment injust i polític", ha assenyalat a Efe elreconegut advocat Teng Biao des de Boston, on segueix atent el procésgràcies a l'extensa xarxa d'activistes a la Xina i la sevaproximitat amb la família del uigur .

Aquest lletrat dedrets humans va denunciar les irregularitats del sistema, ja que vaexplicar que l'intel · lectual hauria de ser jutjat a Pequín, i noa Xinjiang, a causa que Tohti resideix i treballa a la capital il'acusació va ser presentada per la policia d'aquesta ciutat.

"L'acusen d'accions comeses a Pequín i segons les lleisxineses, hauria de ser aquí on el jutgin. Per què ho fan aXinjiang? El govern vol enviar un missatge: que ha pres una líniadura a la regió. Vol intimidar els uigurs ", ha denunciat Teng.

Un dels lletrats de Tohti, Liu Xiaoyuan, també ha denunciataquesta circumstància en nombroses ocasions i va assegurar quecelebrar el judici en Xinjiang "no afavoreix" l'acusat.

Tot i que Liu costat de Li Fangping, el seu altre defensor,no han volgut aventurar-se sobre el desenllaç del cas, diversesorganitzacions de drets humans han alertat que Tohti serà, amb totaprobabilitat, declarat culpable.

La preocupació per Tohti,conegut a la Xina per ser una de les veus de la comunitat uigur alpaís i pel seu perfil moderat, ha portat a diplomàtics de noupaïsos europeus i americans a viatjar fins a Urumqi i tractar depresenciar el judici per mostrar el seu suport.

El judici, amb jurat popular, coincideix amb la iniciativa de Pequín de promoure els matrimonis mixtos entre uigurs i el grup ètnic majoritari a la Xina, en un intent per diluir la seva identitat, cultura i sentiment nacional.

stats