Kim Jong-un insta a posar fi a la confrontació entre les dues Corees en un inusual missatge de Cap d'Any

El jove 'comandant suprem' de Corea del Nord demana prioritzar els assumptes econòmics el 2013

El líder de l'hermètic règim nord-coreà, Kim Jong-un, ha ofert aquest Cap d'Any, a través de la ràdio i la televisió estatals, el primer missatge de Cap d'Any que emet el país en 19 anys, i ha demanat millorar les relacions per superar la confrontació entre les dues Corees

El jove 'comandant suprem' de Corea del Nord, que va accedir al poder el desembre del 2011 després de la mort del seu pare, Kim Jong-il, ha demanat també donar prioritat aquest any als assumptes econòmics, en concret, a l'agricultura i la indústria, segons detalla l'agència sud-coreana Yonhap.

El missatge radiat i televisat és el primer que fa Corea del Nord des que l'avi de Kim Jong-un i "pare de la pàtria", Kim Il-sung, fes el mateix el 1994, any de la seva defunció. Des d'aquest moment, el règim comunista sempre havia emès el seu tradicional missatge de Cap d'Any a través dels editorials dels tres principals diaris del país.

A més, Corea del Nord va oferir detalls del Cap d'Any del líder: una nit que ha passat veient una actuació musical amb la seva dona, Ri Sol-ju, d'uns 23 anys i que es creu que està embarassada. L'actuació de l'ha ofert el grup nord-coreà Moranbong Band, a Pyongyang.

Les fites del 2012

Entre els fets del 2012 destacats per l'agència oficial de Corea del Nord figura el centenari del naixement del "president etern", Kim Il-sung, celebrat a l'abril; la mort a finals del 2011 de Kim Jong-il; la successió de Kim Jong-un, o la reeixida posada en òrbita, el passat 12 de desembre, d'un satèl·lit mitjançant un coet de llarg abast.

Amb el títol "2012, any de gran victòria per a la República Popular Democràtica de Corea", l'article de resum de l'any també desgrana els nous edificis construïts al país, les millores en educació o la participació en els Jocs Olímpics de Londres 2012, on va aconseguir quatre ors i dos bronzes.