Internacional 14/03/2013

La Xina completa la seva transició política amb un reformista a la vicepresidència

Pequín sorprèn amb l'elecció de Li Yuanchao. El president Xi Jinping ha jurat aquest dijous el càrrec

Efe
2 min

PequínEl secretari general del Partit Comunista de la Xina, Xi Jinping, ha estat investit sense sorpresa aquest dijous nou president del país, mentre que el reformista Li Yuanchao serà el nou vicepresident.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els diputats de l'Assemblea Nacional Popular han votat a favor dels dos nomenaments durant la reunió anual de l'organisme. La designació de Xi, convertit en secretari general del partit el passat mes de novembre, ha estat corroborada per 2.952 vots a favor, 3 abstencions i 1 sol sufragi en contra.

El nomenament de Xi com a cap de les forces armades també s'ha fet efectiu aquest dijous, per la qual cosa el dirigent té el control de l'estat, del partit i de l'exèrcit, els tres braços de poder del país.

Des que va assumir el lideratge del Partit en el Congrés, Xi va llançar una campanya contra la corrupció, una “amenaça que pot posar en perill la mateixa supervivència del règim”.

Queda per veure fins on estan disposats a arribar i si la lluita contra un dels problemes més greus del país, segons la majoria de la població xinesa, tindrà conseqüències reals o serà simple retòrica.

Li, un matemàtic preocupat pels problemes mediambientals

El nou vicepresident de la Xina, de 62 anys, és un dels homes de tarannà més reformista de la nova cúpula.

Llicenciat en matemàtiques i en econòmiques, Li és recordat pels seus companys d'universitat com algú humil i flexible, però poc interessat en la política.

El gir polític, però, va venir després d'estudiar un postgrau a Harvard, quan els líders comunistes van veure en ell un gran potencial i el van nomenar cap de la Lliga de les Joventuts Comunistes de la Universitat de Fudan.

Més tard, durant el seu lustre com a secretari del Partit Comunista xinès a Jiangsu, Li es va mostrar com un polític diferent, menys centrat en qüestions econòmiques i més en els problemes mediambientals i preocupat per combatre la corrupció.

stats