EUROPA
Internacional 02/05/2019

Un assassí en sèrie fa dimitir el ministre de Justícia de Xipre

Les víctimes eren immigrants i la policia no va actuar

Juan Carlos Meneses
2 min
Un grup d’agents buscant ahir cossos al llac de Mitsero.

BarcelonaUn assassí en sèrie va poder actuar a Xipre amb total impunitat durant tres llargs anys, sense ser detectat. La raó? Totes les seves víctimes eren dones immigrants, la majoria treballadores domèstiques. La desaparició va passar inadvertida, o simplement les forces de seguretat no hi van donar prou importància perquè consideraven que potser se n’havien anat del país. L’escàndol que tot plegat ha generat a Xipre va fer que ahir el ministre de Justícia, Ionas Nicolaou, es veiés obligat a deixar el càrrec. Va aclarir que dimitia per “ètica política” i no pas per responsabilitat personal. Segons va assegurar, la policia no el va informar mai d’aquest truculent cas.

Les víctimes

El cas es va destapar el 15 d’abril quan un turista va trobar per casualitat el cadàver d’una dona en un pou d’una mina abandonada. Les autoritats van identificar el cos com el de Mary Rose Tiburcio, de 39 anys i d’origen filipí, que era a Xipre com a treballadora domèstica. La seva desaparició i la de la seva filla de 6 anys van ser denunciades a la policia el maig del 2018. Aleshores el president de l’associació d’empleats domèstics, Luis Kutrukidis, va adreçar una carta oberta al ministre de Justícia en què li sol·licitava una investigació exhaustiva d’aquelles dues desaparicions i de la de 22 dones filipines més.

La troballa d’un segon cadàver al mateix pou va portar el 18 d’abril a la detenció de Nikos Metaxas, un oficial de 35 anys de la Guàrdia Nacional. A banda de la Mary Rose i la seva filla, l’home hauria matat almenys quatre treballadores domèstiques més: Arian Palanas Lozano i Maricar Valtez Arquiola -totes dues originàries de les Filipines-, la romanesa Livia Binea i la seva filla de vuit anys, i una dona d’ascendència sud-asiàtica. L’assassí en sèrie va explicar a la policia que no va deixar amb vida les filles de les víctimes perquè no volia cap testimoni que el pogués reconèixer.

Una amiga de la dona romanesa assassinada, Elena Natalia, va lamentar la poca dedicació de la policia a l’hora de saber el parador de Binea, segons informa el diari xipriota Cyprus Mail. Segons explica l’amiga, va desaparèixer deixant totes les seves pertinences a casa seva i sense dir a ningú on anava. “Després de desaparèixer i no deixar cap missatge, sabíem que alguna cosa no rutllava”, diu l’Elena, que afirma que mai va creure que la seva amiga hagués abandonat el país voluntàriament. Per la seva banda, Aristos Damianou, un diputat de l’oposició, va denunciar: “El racisme i la negligència policial han donat prou temps a un assassí per convertir-se en un assassí en sèrie”.

Indignació a tot el país

Avui s’ha convocat una manifestació a les sis de la tarda a Nicòsia, la capital de Xipre, per honrar la memòria de les víctimes i condemnar la pèssima actuació policial. La comunitat filipina de Xipre ha manifestat més d’una vegada la seva decepció per com és tractada per les autoritats, que no van investigar les desaparicions.

stats