Internacional 17/10/2017

Assassinada amb cotxe bomba la periodista que combatia la corrupció a Malta

La informació de Daphne Caruana sobre els 'papers de Panamà' va obligar a avançar les eleccions

Esther Herrera
2 min
Assassinada amb cotxe bomba la periodista que combatia la corrupció a Malta

Brussel·lesLa periodista maltesa Daphne Caruana Galizia, de 53 anys, va ser assassinada ahir després que un artefacte explotés al seu cotxe quan acabava de sortir del seu domicili a la localitat de Triq il-Bidnija, al nord de l’illa. Era especialment coneguda al seu país per les seves investigacions contra la corrupció entre les elits polítiques, denunciades a través del seu blog 'Running commentary'.

La seva bitàcola va començar a convertir-se en imprescindible per als maltesos quan el 2016 va denunciar les relacions entre els 'papers de Panamà' i diversos membres del govern maltès, entre els quals hi havia el primer ministre, Joseph Muscat. L’escàndol a la petita illa mediterrània va ser tan gran que el juny passat es van convocar eleccions anticipades, en les quals va tornar a guanyar Muscat.

El primer ministre va fer ahir una roda de premsa en què va lamentar la mort d’una de les periodistes més crítiques contra el seu govern. “Tothom sap que la senyora Caruana Galizia em va criticar durament, políticament i personalment, com d’altres [...], però de cap de les maneres hi ha una justificació” pel seu assassinat, va assegurar Muscat. “No descansaré fins que es faci justícia”, va afegir.

L’estil directe i incisiu de Caruana Galizia, que va desesperar més d’un polític local, va començar a fer-se conegut al diari 'The Malta Independent', però la periodista es va convertir en una celebritat a través del seu blog ple de crítica i acidesa sobre l’estat de la política maltesa (que considerava “desesperant”). Allà va marcar l’agenda política denunciant casos de corrupció. Una de les publicacions de referència europees, 'Politico', la va posar recentment a la llista de les personalitats “que feien moure Europa” i que calia tenir tenir en compte durant el 2017. El setmanari la va lloar per la seva feina perquè posava contra les cordes “la manca de transparència i la corrupció a Malta”. Després de les eleccions del mes de juny, Caruana Galizia va començar a investigar Adrian Delia, líder del partit nacionalista maltès, actualment a l’oposició. Segons una de les seves últimes informacions, va descobrir que Delia havia treballat fa uns deu anys com a advocat per a una companyia maltesa a Londres relacionada amb una xarxa de prostitució. Va ser criticada durament per la seva feina, que un ampli sector consideraven “difamació”. Segons la televisió pública maltesa, fa dues setmanes la periodista va avisar la policia que havia rebut amenaces de mort.

stats