Internacional 11/06/2014

Un impulsor de la persecució als gais a Uganda, nou president de l'Assemblea de Nacions Unides

Sam Kutesa és ministre d'Exteriors d'Uganda, on els homosexuals són condemnats a cadena perpètua

Agències
2 min
El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, amb Sam Kutesa, nou president de l'Assemblea General de les Nacions Unides / UN

Nova YorkEl ministre d'Exteriors d'Uganda, Sam Kutesa, ha estat escollit president de l'Assemblea General de l'ONU, un nomenament emmarcat en la polèmica per les lleis contra els homosexuals aprovades al seu país. Kutesa, que ocuparà el càrrec per un any a partir del proper mes de setembre per al 69è període de sessions, ha estat triat per aclamació, ja que comptava amb el vistiplau dels països africans, als quals corresponia enguany proposar un candidat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Declaració Universal dels Drets Humans diu que tots som iguals i que ningú no pot ser discriminat. També ho diu la Carta de les Nacions Unides. Però això no ha impedit que l'organització tingui des d'aquest dimecres com a president de la seva Asssemblea un home que ha signat una llei que condemna els homosexuals a cadena perpètua. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, s'ha limitat a dir que l'elecció del president és responsabilitat dels estats membres.

L'elecció d'un polític homòfob provocat les crítiques d'organitzacions no governamentals, ciutadans i alguns polítics, que consideren que el ministre ugandès no hauria de representar a l'ONU donades les lleis contra els homosexuals aprovades aquest any al seu país. En un principi Uganda va proposar condemnar a mort els gais. Finalment, i després de les pressions internacionals, la llei aprovada els condemna a cadena perpètua.

"Hi ha seriosos dubtes sobre el compromís de Sam Kutesa amb els valors de la Declaració Universal de Drets Humans", ha dit avui a Efe l'especialista de la divisió africana de Human Rights Watch, Maria Burnett, que ha considerat molt problemàtic que el dirigent hagi de presidir l'òrgan que supervisa la tasca del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides. Segons ha recordat, la "profundament discriminatòria" llei sobre homosexualitat, que ha estat durament criticada per la mateixa ONU i bona part de la comunitat internacional.

En els últims dies, diverses campanyes a internet per demanar als estats membres que s'oposessin al nomenament han aconseguir reunir milers de firmes, mentre que diversos senadors nord-americans s'han manifestat públicament en contra de l'elecció del ministre ugandès.

El càrrec de president de l'Assemblea General, un càrrec amb caràcter principalment protocol·lari, rota habitualment cada any entre regions del món. En aquesta ocasió correspon el torn a Àfrica.

stats