Internacional 01/02/2021

Un atemptat suïcida a Somàlia deixa almenys 5 morts

El grup terrorista Al-Shabaab, pròxim a Al-Qaida, ha reivindicat l’atac

Javier de la Sotilla
2 min
explosió d’un atac suïcida amb un cotxe bomba del dia anterior al costat de l’hotel Afrik a Mogadiscio, Somàlia

BarcelonaAlmenys 5 persones van morir ahir a la nit en un atac terrorista contra un hotel de la capital de Somàlia, Mogadiscio, on se celebrava una conferència política de l’oposició. Així ho ha confirmat el govern somali, però fonts locals han afirmat a Efe que s’han trobat fins a 15 cadàvers. El grup terrorista Al-Shabab, molt pròxim a Al-Qaida, ha reivindicat l’atemptat i l'ha titllat d'“operació de martiri”.

L’atac ha començat a l’entrada de l’Hotel Afrik amb l’explosió d’un cotxe bomba suïcida, mentre quatre terroristes més assaltaven les instal·lacions. Després hi ha hagut dues detonacions i ha començat un intens foc de repetició, en un enfrontament entre la policia i els atacants que ha durat cinc hores. Finalment els altres quatre atacants també s’han fet explotar.

Segons un portaveu de la policia, Sadik Adan Alí, “la raó per la qual s’ha tardat tant de temps en completar l’operació ha sigut per rescatar les persones atrapades a l’hotel abans de neutralitzar els militants”. El primer ministre somali, Mohamed Hussein Roble, ha dit en un comunicat que entre les víctimes mortals hi ha un alt comandament militar retirat, Mohamed Nur Galal.

L’atemptat ha tingut lloc en una zona propera a l’aeroport de la capital, un hotel que solen freqüentar responsables locals del govern, oficials de l’exèrcit i civils. En el moment de l’atac s’hi estava celebrant una conferència de l’oposició en què es debatia sobre les eleccions generals que estan previstes per dilluns que ve. "L'enemic ha planejat l'atac per eliminar-los", ha declarat un dels supervivents, el polític opositor Farhan Nur.

Estat de terror

Aquest tipus d’atemptats són freqüents a la capital somali, però fonts locals confirmen que el d'aquesta nit passada ha sigut un dels més devastadors que s’han perpetrat últimament. El grup terrorista Al-Shabaab ja va atacar l’any passat l’Hotel Elite, situat a la platja, en un atemptat que va derivar en una batalla de set hores amb la policia i en què van morir 17 persones.

Somàlia pateix un augment de les hostilitats de la milícia islamista Al-Shabaab, tant a la capital com en altres zones del país. El grup, wahhabita, afiliat a Al-Qaida des del 2012, controla les àrees rurals del centre i el sud del país, on busca instaurar un estat islàmic. El president de Somàlia, Mohamed Abdulahi Mohamed, ha condemnat l’atac i ha dit que “el poble somali unit derrotarà aquest enemic despietat". "Ara és el moment d’unir i alliberar tot el nostre país”, ha afegit.

Des del 1991, quan va ser derrocat el dictador Mohamed Siad Barre, Somàlia viu en un estat de guerra i caos. Sumit en el desgovern, el país està en mans de milícies islamistes i senyors de la guerra. L’atac ha arribat després que el 5 de desembre l’aleshores president dels Estats Units, Donald Trump, ordenés la retirada d’uns 700 soldats nord-americanes que eren al país ajudant els combatents locals contra Al-Shabaab i altres milícies islamistes. Aquest fet podria portar Somàlia a un augment de la inestabilitat i del domini dels grups armats terroristes.

stats