Internacional 12/03/2015

Avança l'assalt a Tikrit entre denúncies de represàlies contra tribu sunnita

L'atac s'està fent sense precipitació per evitar víctimes a les files de l'exèrcit iraquià, com a conseqüència del gran nombre de mines i bombes col·locades en carrers, vehicles i edificis

Efe
2 min
Milicians iraquians participaven ahir en l’ofensiva per recuperar Tikrit, 160 quilòmetres  al nord de Bagdad.

BagdadL'exèrcit iraquià, amb el suport de milícies xiïtes i tribals, continua guanyant terreny als combatents del grup terrorista Estat Islàmic (EI) a l'estratègica ciutat de Tikrit, on avança amb cautela per la gran quantitat d'explosius col·locats pels jihadistes, han informat a EFE fonts de seguretat.

El progrés de les tropes fidels a Bagdad continua als carrers de Tikrit, capital de la província de Saladí, després que dilluns els militars arribessin el casc urbà i aconseguissin voltar la ciutat per tots els seus flancs, en el marc d'una ofensiva que va començar fa dues setmanes.

L'avanç s'està fent sense precipitació per evitar víctimes a les files de l'exèrcit, com a conseqüència del gran nombre de mines i bombes col·locades en carrers, vehicles i edificis, han explicat les fonts, que han insistit en que hi ha progressos en tots els fronts de la localitat. Les tropes segueixen el pla militar dissenyat per alliberar Tikrit, un punt estratègic clau per al posterior avanç cap Mossul, la segona ciutat més gran del país després de Bagdad i principal bastió dels extremistes.

El secretari general de l'organització Badr, Hadi al Amari, dirigent de la milícies xiïtes de voluntaris conegudes com "La Multitud Popular", que acompanyen l'Exèrcit en el seu avanç, ha acusat els jihadistes d'emprar els civils com a escuts i ha demanar als seus milicians que salvin als habitants de Tikrit.

L'avanç a la ciutat, però, ha anat acompanyat de denúncies de represàlies en forma d'assassinats comesos per milicians xiïtes contra els membres d'algunes tribus àrabs sunnites de la zona.

Al voltant de 30.000 homes armats participen des de fa dues setmanes a la vasta ofensiva per alliberar Tikrit i el nord de la capital de Saladí, situada a mig camí entre Bagdad i Mossul, que va caure en mans dels gihadistes l'estiu passat. Segons Washington, al voltant de 20.000 d'aquests combatents són milicians xiïtes, mentre que la resta pertanyen a les forces regulars i tribus sunnites.

stats