Internacional 17/07/2014

Obama i altres líders mundials demanen aclarir el sinistre de l'avió malaisi a Ucraïna

Ashton, Cameron i Hollande, entre els líders que han demanat una investigació urgent per aportar llum a la caiguda de l'aparell

Efe
2 min
El president Obama, en una imatge d'aquest dijous / EFE

WashingtonDiversos líders mundials han demanat que s'obri una investigació urgent per aclarir les incertes circumstàncies en què s'ha produït avui el sinistre d'un avió de la companyia Malaysia Airlines a l'est d'Ucraïna. Una "investigació immediata" ha sigut anunciada pel primer ministre de Malàisia, Najib Razak, poc després de conèixer-se la tragèdia de l'avió, que cobria la ruta Amsterdam-Kuala Lumpur amb 295 persones a bord, i que s'ha estavellat a la regió oriental de Donetsk, escenari d'enfrontaments entre les tropes ucraïneses i els rebels pro-russos. Els Estats Units han informat que l'avió ha caigut després de rebre l'impacte d'un míssil, tot i que no han precisat qui l'ha disparat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha ofert ajut al govern d'Ucraïna per "determinar què ha passat i per què". El president nord-americà va ser informat del sinistre pels seus assessors i també pel seu homòleg rus, Vladímir Putin, que li va dir que hi havia "informes inicials d'un avió de passatgers estavellat prop de la frontera entre Rússia i Ucraïna". Putin va rebre la informació sobre la catàstrofe abans de parlar amb Obama.

Per la seva banda, el president francès, François Hollande, ha demanat que es faci el possible per aclarir "les circumstàncies" d'aquesta tragèdia. Hollande ha precisat que les autoritats franceses "estan mobilitzades per recopilar totes les informacions sobre aquest drama i sobre les nacionalitats dels passatgers".

També s'ha centrat en la "investigació internacional" la cap de la diplomàcia de la Unió Europea (UE), Catherine Ashton, en la seva reacció al sinistre. "Les circumstàncies han d'aclarir-se sense demora, i la recerca internacional ha d'aclarir plenament aquesta tragèdia", ha afirmat Ashton, que ha instat totes les parts a facilitar l'"accés complet al lloc de l'accident, que cooperin plenament i comparteixin tota la informació pertinent".

També el primer ministre britànic, David Cameron, ha indicat que representants del govern de Londres es reuniran "per establir els fets".

Guerra d'informacions

Des del moment en què es va conèixer la notícia del sinistre a la regió de Donetsk, escenari de combats entre les forces governamentals d'Ucraïna i els rebels pro-russos, ambdues parts s'acusen d'haver enderrocat l'avió. El president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, l'ha qualificat obertament d'"acte terrorista", mentre que mitjans russos asseguren que l'aparell sinistrat va ser derrocat per un míssil ucraïnès que tenia per objectiu l'avió de Putin.

No obstant això, el ministre malaisi de Defensa, Hishammuddin Hussein, ha assenyalat que encara és aviat per confirmar les causes del sinistre de l'avió del vol MH17. "Sense confirmació que fos enderrocat! Hem encomanat als nostres militars que hi treballin", ha manifestat Hishammuddin a les xarxes socials.

Un centenar de cossos dels 295 passatgers que volaven a l'avió han estat trobats ja al lloc del sinistre, segons una font del ministeri de Situacions d'Emergència. "Per ara no podem dir el nombre exacte de morts, ni tan sols aproximats, perquè hi ha restes disseminades en una àmplia zona entre els arbres", ha dit la font a l'agència russa RIA Nóvosti al lloc del sinistre.

stats