La 'baguette' més polèmica de França

El guanyador de la millor barra de pa de París, acusat d'antifrancès

2 min
El pa engreixa?

ParísEl somni de qualsevol forner de París és guanyar el prestigiós premi que cada any s’atorga a la millor baguette artesana de la capital francesa, una barra de pa que és un dels emblemes de França. El guanyador s’emporta 4.000 euros i un prestigi que es traduirà en llargues cues al forn per aconseguir una de les baguettes premiades. També tindrà l’honor de ser el proveïdor de pa durant un any de l’Elisi, la seu de la presidència francesa i residència oficial del president de la República. Aquest any, el Gran Premi de la Baguette de París ha recaigut en Markam Akrout, un forner francès de 43 anys d’origen tunisià. Fins aquí tot molt bé. Però el que no s’esperava Akrout és que, de la nit al dia, la seva fama acabaria sent un malson.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El dia que es va anunciar el guanyador, Akrout es mostrava entusiasmat. “Sempre he sigut forner, pràcticament vaig néixer a la fleca. El meu pare ja era forner i està molt orgullós de mi”, declarava a la premsa. Propietari de Les Boulangers de Reuilly, situat al districte 12è de París, la seva història és com la de molts altres francesos: va emigrar a França sense papers amb 23 anys, i va acabar instal·lant-se a París i obtenint la nacionalitat francesa. Just quan la pandèmia feia la seva aparició a Europa, el març del 2020, va comprar el forn de pa. Per tant, rebre aquest premi era una mena de recompensa després d’un any i mig de covid-19 especialment difícil.

Però el somni es va acabar ben aviat. Una pàgina web d’extrema dreta el va assenyalar com a “antifrancès, amb lligams amb islamistes”. El motiu? El portal extremista va fer córrer per les xarxes socials suposats comentaris “d’odi” que Markam Akrout hauria fet entre el 2019 i el 2020 a Facebook contra França, en què citava autors islamistes amb frases com “Nosaltres hem plorat per Charlie Hebdo i per Notre-Dame, però a França, aquests gossos no ploren quan algú se’n riu del mestre de la creació, Al·là” o “França encoratja i propaga la decadència dels nostres països per protegir els seus interessos colonialistes i ens empeny a allunyar-nos de la religió i dels valors islàmics”. 

En qüestió d’hores, les seves publicacions es van fer virals i Akrout va rebre atacs i amenaces a internet. Fins i tot els comentaris de la fleca a Google fan referència a la polèmica i han fet baixar fins al 2,6 la puntuació de l’establiment. El forner va haver de tancar el compte de Facebook i fins i tot va decidir no anar a la cerimònia de lliurament del premi dissabte a l’Ajuntament de París, on l’alcaldessa, Anne Hidalgo, va lliurar el premi a un amic d’Akrout.

I la cirereta del pastís ha arribat aquest dilluns. Els suposats comentaris antifrancesos del forner han fet que l’Elisi hagi decidit que el seu proveïdor no sigui Les Boulangers de Reuilly. És a dir, no podrà portar dia a dia el pa a la residència d'Emmanuel Macron. L'episodi ha portat polèmica. L'advocada d'Akrout ha denunciat una campanya “nauseabunda” contra el seu client, que assegura que el seu compte va ser piratejat.

stats