Internacional 14/02/2016

Batalla política als Estats Units per substituir un jutge del Suprem mort

Els republicans volen vetar el nomenament perquè sigui el proper president qui ho faci

Núria Ferragutcasas
3 min
Homenatge floral davant de la seu del Tribunal Suprem, a Washington. CARLOS BARRIA / REUTERS

WashingtonLa inesperada mort d'Antonin Scalia, el jutge líder de l’ala conservadora del Tribunal Suprem dels Estats Units, ha originat una batalla política entre demòcrates i republicans per la seva successió en plena campanya presidencial. Scalia, de 79 anys, va morir dissabte passat mentre dormia a la població de Marfa, Texas.

Imatge d'Scalia datada a l'octubre del 2005. SHANNON STAPLETON / REUTERS

El Suprem, la instància judicial més alta del país, té un gran poder, ja que pot declarar institucionals lleis i decrets executius, i les seves decisions no es poden apel·lar. Sentències d’aquest tribunal van il·legalitzar la segregació racial, o més recentment, l’any passat, van legalitzar el matrimoni homosexual.

Canvi en l’equilibri ideològic

Fins ara, el Suprem tenia quatre jutges progressistes i cinc de conservadors, tot i que un d’ells a vegades votava amb l’altre sector. Així, amb la mort de Scalia, l’equilibri ideològic del tribunal pot canviar si el president nord-americà, Barack Obama, és capaç de nomenar el seu successor. Per fer-ho, necessitarà que el Senat, de majoria republicana, el ratifiqui.

No serà gens fàcil. Alguns líders republicans ja han afirmat que retardaran o bloquejaran l’aprovació de la persona que Obama nomeni. Consideren que el futur nou president, que assumirà el càrrec el gener de l’any que ve, hauria de ser qui prengués aquesta decisió.

“El poble americà ha de tenir veu en la selecció del pròxim jutge del Tribunal Suprem”, va dir el líder del Senat, Mitch McConnell, poc després de conèixer la mort de Scalia. En la mateixa direcció, els candidats presidencials republicans es van oposar durant el debat televisiu abans de les primàries de Carolina del Sud del dia 20 que Obama nomeni el relleu del jutge conservador.

Per la seva banda, els demòcrates consideren que el president té molt de temps per trobar un successor de consens. El cap de la minoria demòcrata a la cambra alta, Harry Reid, va assegurar que seria “vergonyós” que els senadors no complissin amb la seva “responsabilitat d’omplir les vacants [al Suprem] tan aviat com sigui possible”.

La batalla entre els dos partits, doncs, està servida, i podria provocar una crisi constitucional. La mort o jubilació d’un dels nou jutges -que són vitalicis- provoca sempre un gran debat a causa de la seva influència en l’agenda política del país. Aquest cop, però, és més complicat, ja que és any electoral.

De moment, si el tribunal empata en les seves decisions, la sentència de la cort inferior prevaldrà.

Llegat d’Obama

Obama va lamentar la mort del magistrat conservador i va advertir que pensa presentar el seu substitut ben aviat. Una part del seu llegat està pendent de diverses decisions del Tribunal Suprem. La cort havia de decidir en els pròxims mesos si les ordres executives del president sobre immigració o reducció d’emissions de carboni per lluitar contra el canvi climàtic són constitucionals.

Scalia, fill d’un immigrant italià nascut a Trenton (Nova Jersey), era catòlic, estava casat i tenia nou fills i 36 néts. El magistrat era un referent del pensament conservador i un dels màxims representants del corrent originalista, que creu en una interpretació textual de la Constitució dels EUA. Nomenat pel president Ronald Reagan, era considerat un jutge brillant tant per partidaris com per detractors.

stats