Internacional 20/05/2021

Bèlgica tanca un parc nacional per buscar-hi un soldat d'extrema dreta fortament armat

El sospitós estava identificat des del 2019 per la intel·ligència militar com a potencialment violent

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Militars i policia al parc nacional holandès cercant el sospitós desaparegut

BarcelonaLes autoritats belgues han tancat un parc nacional a prop de la frontera holandesa per buscar-hi un soldat fortament armat, amb ideologia d'extrema dreta, que està en cerca i captura. El sospitós porta tres dies desaparegut i està considerat perillós. Les policies holandesa i alemanya fan tasques de suport als centenars de soldats belgues implicats en la recerca de l'home.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El sospitós es diu Jurgen Coning, de 46 anys, i és un instructor de tir. Les alarmes van saltar dilluns quan va desaparèixer després d'emportar-se una gran quantitat d'armes d'una caserna militar a prop de Dilsen, a l'oest de Bèlgica. Segons les informacions oficials, el militar havia amenaçat Marc Van Ranst, el viròleg belga que va liderar la resposta de salut pública de Bèlgica davant la pandèmia de coronavirus. El científic va presentar una denúncia després que rebés amenaces de mort al lloc web de l'organització Viruswaanzin (Virus Instanty), un grup negacionista de la pandèmia. Van Ranst i la seva família han sigut traslladats a un lloc segur.

La ministra de Defensa, Ludivine Dedonder, ha confirmat que el sospitós estava identificat per la intel·ligència militar belga des del 2019 per presumptes vincles amb l'extrema dreta. L'estiu passat, el ministeri va presentar una denúncia en contra seva per comentaris racistes publicats a les xarxes socials. "Tan bon punt van aparèixer aquests comportaments, el soldat ja no hauria d'haver tingut accés a les armes i hauria d'haver estat sotmès a controls més estrictes", ha admès la ministra.

També ha promès mesures més estrictes contra els militars o exmilitars que publiquin discursos d'odi o opinions racistes, des de la limitació del seu accés a les armes fins a la suspensió o la destitució de l'exèrcit.

El procés de recerca

A part del suport de l'estranger, 250 agents de policia belgues i 150 soldats participen en la recerca, segons el fiscal Wenke Roggen. L'operació se centra al parc nacional de Hoge Kempen, una superfície de 12.000 hectàrees de bosc, llacs i dunes no gaire lluny de la frontera holandesa. La zona està sempre oberta per practicar senderisme, ciclisme, equitació i fer-hi acampades, així ho assegura el diari belga Het Laatste Nieuws, que el descriu com "l'únic lloc de Flandes on realment us podeu perdre".

El parc, però, està tancat des de dimecres. Segons els mitjans belgues, les policies holandesa i alemanya també estan en alerta per si el sospitós intenta creuar la frontera. La policia s'ha dirigit a la ciutadania alertant de la perillositat de l'individu i demanant que no s'hi acostin i que, si el veuen, es posin immediatament en contacte amb les autoritats.

Màxima perillositat

El soldat desaparegut presenta el grau més alt d'amenaça en l'escala de quatre graus dels serveis de seguretat, i segons fonts oficials podria tenir previst atacar persones o institucions. Aquesta informació és coneguda des de dimarts, quan es va trobar el cotxe del sospitós carregat amb quatre llançadores de coets antitancs i municions. La policia creu que el sospitós té també un subfusell i du una armilla antibales.

Els informes descriuen el soldat com un "extremista potencialment molt violent" que estava preparat per dur a terme una batalla mortal amb la policia. Suposadament, hauria deixat notes en què afirmava: "Ja no puc viure en una societat on polítics i viròlegs ens ho han pres tot".

stats