Internacional 03/01/2022

Biden promet "una resposta decidida" si Rússia envaeix Ucraïna

El president dels EUA ha mantingut una trucada amb Zelenski per reiterar-li el seu suport

ARA
3 min
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en una visita a posicions militars a la zona de Donetsk.

BarcelonaEl 2022 arriba a la Casa Blanca tal com va acabar el 2021. Fer front a l'amenaça russa sobre les fronteres d'Ucraïna serà –com a mínim aquestes primeres setmanes de l'any– una de les grans prioritats de Joe Biden pel que fa a la seva agenda internacional. El president dels Estats Units només ha deixat passar 48 hores del nou any abans de trucar al seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, i recalcar-li el seu suport davant una suposada invasió de Moscou, que acumula tropes als territoris russos que limiten amb Ucraïna, 100.000 soldats segons càlculs occidentals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"El president Biden ha deixat clar que els Estats Units i els seus aliats i socis contestaran decididament si Rússia envaeix encara més Ucraïna", ha assenyalat en un comunicat Jen Psaki, portaveu de la Casa Blanca, després que els dos mandataris mantinguessin una trucada telefònica aquest dilluns a la matinada. La segona que tenen en les últimes setmanes. Washington ha volgut subratllar en el text un "encara més" enverinat: Biden considera que una nova operació d'invasió a Ucraïna no seria res nou, sinó una continuació dels atacs que van començar el 2014 a Crimea i el Donbass.

La trucada de Washington i Kíev arriba pocs dies abans de la trobada bilateral que mantindran els Estats Units i Rússia el 10 de gener a Ginebra per parlar d'Ucraïna. Tot i que no hi assistiran ni Biden ni Vladímir Putin –hi aniran la subsecretàiia d'Estat dels EUA, Wendy Sherman, i el viceministre d'Exteriors rus, Serguei Riabkov–, els dos mandataris han mantingut contactes en les últimes setmanes per preparar la negociació i establir una mena de línies vermelles. Mentre que Rússia insisteix que vol garanties legals que l'OTAN no multiplicarà reforços militars a les fronteres europees amb Moscou, els Estats Units ja havien avisat que contestaran "de manera decisiva" si Putin s'atreveix amb Kíev.

Fonts d'intel·ligència nord-americanes havien advertit les autoritats ucraïneses i europees que, segons les seves previsions, Moscou tenia pensat atacar territoris d'Ucraïna "a principis del 2022". Des de la publicació d'aquestes advertències, al novembre, la tensió entre els dos països ha tornat a escalar. Mentre que Washington veu Kíev com un territori des del qual frenar i controlar les ambicions russes, Putin es nega a perdre la poca que influència que hi té i lluita per evitar que el país es consolidi com "un territori a mercè dels interessos d'Occident". El Kremlin considera que russos i ucraïnesos formen part d'un "sol poble", malgrat que Ucraïna "està governada per persones que volen convertir el país en anti-rus", tal com va recalcar en la seva roda de premsa anual, abans de Nadal.

Satisfacció a Kíev

Després de la trucada amb Biden i des de Kíev, Volodímir Zelenski ha celebrat "el suport infrangible" dels Estats Units a la sobirania i la integritat territorial del seu país. "La primera conversa de caràcter internacional d'aquest any ha sigut amb Biden, una prova més del caràcter especial de les nostres relacions", ha escrit el president a Twitter, on ha subratllat que, sobretot, han parlat sobre accions conjuntes entre Ucraïna, els EUA i els seus aliats per "mantenir la pau a Europa" i frenar "l'escalada amb Rússia".

Mentrestant, les mostres de suport a Kíev continuen. Josep Borrell, alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, viatjarà aquest dimarts a Ucraïna, en una visita oficial de tres dies. "Mostrar el fort suport a la integritat territorial del país" és l'objectiu principal de la visita, en què Borrell també visitarà l'est del país –acompanyat del ministre d'Exteriors, Dmytro Kuleba–, on continua actiu el conflicte amb els separatistes pro-russos des del 2014.

stats