Internacional 03/06/2015

Birmània envia a la presó un intel·lectual per "insultar la religió"

Amnistia Internacional denuncia el creixent nacionalista budista al país asiàtic

Efe
2 min

BangkokUn tribunal de justícia de Birmània ha condemnat a dos anys de presó i treballs forçats a Htin Lin Oo, escriptor i antic membre del partit opositor Lliga Nacional per la Democràcia (LND), per "insultar la religió", informen avui mitjans locals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Htin va ser detingut el desembre passat acusat de proferir insults contra la religió durant un discurs en un esdeveniment literari celebrat a l'octubre a la ciutat de Sagaing, regió central del Birmània.

El literat pretenia amb les seves paraules criticar l'extremisme del grup budista Ma-Ba-Tha i aquells que pronuncien discursos cap a l'odi, ha informat el portal de l'emissora Democratic Voice of Burma.

Birmània ha patit diversos brots de violència sectària que van enfrontar a musulmans i budistes. L'última espiral de violència va esclatar el 2012 causant centenars de morts, la major part de l'ètnia musulmana rohingya.

L'advocat defensor de Htin, Thein Than Oo, va assenyalar que la decisió és "injusta" i va estar influïda per la pressions del grup budista, els membres es van reunir a les portes de la cort per escoltar el veredicte. "Htin Lin Oo és innocent. Ell va exercir el seu dret a la llibertat d'expressió que proporciona la Constitució de 2008 i la Declaració Universal dels Drets Humans", ha apuntat el lletrat.

Diverses organitzacions pro drets humans van criticar el veredicte en obviar les paraules de tolerància de l'escriptor i van criticar les "lleis draconianes per silenciar i immobilitzar les veus crítiques".

"La creixent influència de l'extremisme del nacionalisme budista i la seva retòrica de l'odi en Birmana és un profund problema", va assenyalar en un comunicat Rupert Abbot, director d'Amnistia Internacional, en reclamar que la sentència fos "anul·lada".

"Empresonar Htin Lin Oo és l'exemple que les persones a Birmània encara poden ser arrestats per exercir la seva llibertat d'expressió", ha subratllat el grup Burma Campaign UK, amb seu a Londres.

stats